20:45 03.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на 3 травня

11 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на 3 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні[1] станом за минулу добу 3 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Слобожанському напрямку діють угрупування 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ Балтійського та Північного флотів.

На Ізюмському напрямку противник, силами окремих підрозділів 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу; 29-ї, 35-ї, 36-ї загальновійськових армій і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ веде наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. Зазнає втрат.

Для підтримки своїх дій окупанти перемістили з території Бєлгородської області у район міста Ізюм батарею важких самохідних мінометів "Тюльпан" калібром 240-мм та підрозділ, озброєний реактивними системами залпового вогню "Смерч".

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника, силами окремих підрозділів 1-го і 2-го армійських корпусів, 8-ї та 58-ї загальновійськових армій Південного військового округу; 5-ї загальновійськової армії і тихоокеанського флоту Східного військового округу; 2-ї та 41-ї загальновійськових армій і 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу та повітряно-десантних військ ведуть наступальні дії на визначеній ділянці лінії зіткнення.

Російські війська продовжують вести наступ в напрямку Лимана, Слов’янська і Сіверська та пробують захопити повний контроль над Рубіжним і Попасною. На окремих рубежах росіяни розпочали обладнання другої лінії оборони.

На Південнобузькому напрямку противник силами 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ Чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ веде бойові дії з метою покращення тактичного положення, продовжує обстріли підрозділів наших військ.

Як і прогнозували експерти Інформаційної оборони, наступ ворога видохся та захлинувся. Противник взяв оперативну пауза, яка супроводжується важкими позиційними боями та постійними потужними артилерійськими обстрілами наших позицій, для перегрупування своїх військ та відновлення невдовзі наступальних дій.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 3 травня орієнтовно склали: особового складу - близько 24200 (+400) осіб ліквідовано, танків ‒ 1062 (+14) од, бойових броньованих машин ‒ 2567 (+48) од, артилерійських систем – 475 (+16) од, РСЗВ - 162 (+10) од, засоби ППО - 80 (+0) од, літаків – 194 (+0) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн - 1843 (+19) од, кораблі /катери - 10 (+2) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 291 (+20), спеціальна техніка - 38 (+0), крилаті ракети - 84 (+0).

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському напрямку.

Окремо в Генштабі відзначили, що в результаті ефективних і злагоджених дій підрозділів ЗСУ, російські підрозділи 38-ї окремої мотострілецької бригади втратили 60% особового складу.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Начальник Генерального штабу російських збройних сил генерал Валерій Герасимов нещодавно був в Україні. Про це заявив високопосадовець Міністерства оборони США на CNN.

Чиновник відмовився повідомити, чому США були впевнені в місцеперебуванні російського генерала або які мають розвіддані, які привели до такого висновку. Раніше надходили повідомлення про те, що Герасимов був поранений в Україні, але США не мають відомостей про те, що його було поранено, сказало джерело.

Розвідка США повідомляє, що росія спробує "приєднати" Донецьку та Луганську області до "середини травня", далі в планах окупантів анексія Херсонської області та створення "ХНР". Про це повідомляє CNN.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, в результаті вторгнення в Україну російська армія зараз значно слабша, як матеріально, так і концептуально.

Як зазначається, за період з 2005 по 2018 рік оборонний бюджет росії збільшився приблизно вдвічі, за рахунок інвестицій у декілька високоякісних повітряних, наземних і морських засобів. З 2008 року це лежало в основі масштабної програми військової модернізації.

Проте модернізація її фізичного обладнання не дозволила росії домінувати в Україні. Невдачі як у стратегічному плануванні, так і в оперативному виконанні не дозволили їй перетворити чисельну потужність у вирішальну перевагу.

Російська армія зараз значно слабша, як матеріально, так і концептуально, внаслідок її вторгнення в Україну. Відновлення від цього буде ускладнене через санкції. Це матиме тривалий вплив на здатність росії розгортати звичайну військову силу, - йдеться в огляді.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що в російській армії поширюється інформація, нібито бойові дії в Україні можуть тривати до вересня цього року.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов вважає, що війна росії проти України може закінчитися двома шляхами – розпадом рф на три і більше частин або зміною російського керівництва.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. В Офісі Генерального прокурора заявили, що з 290 тіл мирних мешканців Ірпеня, які були ексгумовані для експертизи та перепоховання, 105 лишаються невпізнаними.

Під час проведення слідчих дій на території села Калинівка Макарівської ОТГ виявлено ще одне несанкціоноване захоронення двох чоловіків зі слідами катувань.

 

Російські агресори вбивають українських дітей. Станом на 3 травня понад 626 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації: за офіційними й неповними даними 220 дітей загинуло та понад 406 отримали поранення.

За 68 днів війни найбільше дітей постраждало: у Донецькій області – 139, Київській – 115, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 45, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській областях – 17, у м. Києві – 16, у Житомирській області – 15.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Російське міноборони заявило, що загарбники депортували з України 1,1 млн осіб, включаючи майже 200 тисяч дітей.

У жителів окупованої росіянами Кремінної Луганської області росіяни забирають телефони, також закінчуються продукти харчування, немає світла і газу.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Уночі 3 травня російські окупанти обстрілювали Харків, Луганщину, Херсонщину, Миколаїв. Одеса оговтується від ракетного удару, внаслідок якого загинув неповнолітній.

В Одесі ніч минула спокійно. Ввечері 2 травня ворог завдав ракетного удару: пошкоджено одну з релігійних споруд, є влучання в об'єкт міської інфраструктури Одеси та в житлову будівлю, внаслідок чого є один 15-річний загиблий, є поранена дівчина.

Харківщина: за минулу добу під час обстрілів Харкова було поранено двох осіб, ще одну людину поранено у Чугуївському районі області, у Харківському районі загинув 46-річний працівник фабрики, яка від обстрілу загорілася.

3 травня вдень російські окупанти обстріляли центральну частину Харкова, обстріли спричинили пожежі у центральній частині міста.

Луганщина: ввечері понеділка був потужний обстріл Рубіжного, зранку вівторка — Новодружеська. Деталі щодо постраждалих та наслідків обстрілів з’ясовуються. Було евакуйовано 20 людей.

Донеччина: з п’ятої ранку — обстріл Вугледару з артилерії. Лиман, Авдіївка — під постійними обстрілами. Щонайменше 9 людей вбили російські загарбники 3 травня на Донеччині.

Вдень 3 травня внаслідок обстрілу російськими окупантами Авдіївського коксохімічного заводу щонайменше 10 загиблих та 15 поранених цивільних осіб.

В Маріуполі внаслідок масованих авіаційних бомбардувань території заводу "Азовсталь" російськими окупантами близько десяти людей було поранено, загинули двоє жінок.

Херсонщина: вибухи та обстріли на території області. Окупанти продовжують бойові дії та мародерства на території Херсонщини.

Миколаївщина: надвечір були обстріли області, було завдано удару по акваторії в місті Очаків. Також було здійснено обстріл по місту Миколаїв. Станом на ранок постраждалих нема.

Двоє людей загинули у результаті обстрілу російськими окупантами селища Залізничне Гуляйпільського району у Запорізькій області.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Із 14 автобусів, які вивозили жителів Маріуполя 2 травня, на підконтрольну Україні територію вранці 3 травня доїхали лише 3, доля людей з решти 11 автобусів поки невідома; понад тисяча мешканців міста все ще чекають на евакуацію.

Вдень 3 травня до Запоріжжя прибуло 156 людей на п'ятьох евакуаційних автобусах.

Евакуйовані маріупольці розповіли журналістам, що 2 травня автобуси чекали перевірки з боку окупантів у Мангуші поблизу Маріуполя. Близько 8 ранку 3 травня колона рушила в напрямку Запоріжжя.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. Президент Володимир Зеленський вперше з початку війни звернувся до депутатів Верховної Ради і закликав їх бути єдиними, не витрачати час на другорядні закони і пам’ятати, що вони парламентарі найвеличнішої країни сьогодення.

Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні. За це проголосували 330 депутатів.

Чотирнадцять найзаможніших українців разом передали на допомогу Збройним Силам України та гуманітарні цілі близько 120 млн доларів. Такі дані зібрав український Forbes.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. За січень-квітень 2022 року видатки державного бюджету становили 558,1 млрд, у тому числі загального фонду держбюджету – 523,3 млрд або 77,7 % від плану.

За перші 4 місяці 2022 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 146,6 млрд, у тому числі загальний фонд – з дефіцитом у сумі 157,2 млрд при плані в 317,1 млрд. 

Ознаки відновлення української економіки. У квітні з України було вивезено орієнтовно 1,1 млн тонн зерна, олії, шроту - це значно більше, ніж в березні, коли було менше 200 тисяч.

Близько 1 тис юридичних та фізичних осіб 27 квітня отримали 3,3 млрд грн від погашення першого випуску військових облігацій. 

Відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. На Київщині побудують два житлові комплекси площею 50 тисяч квадратних метрів для осіб, які внаслідок воєнної агресії російської федерації проти України залишились без житла.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у своєму виступі перед Верховною Радою у вівторок висловив віру в перемогу України над росією та оголосив про новий пакет військової підтримки.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що умови миру мають визначатися Україною, повідомляє  Reuters. Він переконаний, що санкції, введені проти росії у відповідь на її вторгнення в Україну, не будуть скасовані доти, доки Москва не досягне мирної угоди з Україною.

Верховна Рада України у вівторок підтримала звернення до Палати представників і Сенату США із закликом визнати Росію державою-спонсором тероризму.

Військова допомога Україні. У понеділок Велика Британія заявила, що надасть Україні додаткову військову допомогу на 300 мільйонів фунтів стерлінгів (375 мільйонів доларів).

Ця допомога, зокрема, включатиме обладнання для радіоелектронної боротьби і контрбатарейну радарну систему. Крім того, Британія запропонує Україні прилади нічного бачення, інструменти для блокування супутникової навігації, важкі безпілотники і броньовані автомобілі для цивільних чиновників.

Як повідомив високопосадовець Міністерства оборони США на CNN, в Україну прибуло понад 70 гаубиць M777, що становить близько 80% від загальної кількості з 90 гармат, які США зобов'язалися надати.

За словами представника Пентагону, понад 200 українських артилеристів наразі пройшли навчання використанню гаубиць M777, зокрема група з 50 українців, які мають завершити навчання сьогодні.

Федеральний уряд Німеччини таки вирішив поставити в Україну 7 гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу. 

Як повідомляє газета Haaretz, політичні та військові чиновники в Ізраїлі схиляються до постачання оборонної військової допомоги Україні. Зазначається, що кількість свідчень про звірств росії проти українського народу робить "хиткий нейтралітет Ізраїлю у війні менш надійним".

Гуманітарна допомога Україні. Велика Британія передасть 13 одиниць броньованих машин для евакуації мирних жителів з обложених районів на сході України.

7. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Європейський Союз сподівається затвердити шостий пакет санкцій проти росії на наступному засіданні Ради ЄС із закордонних справ 10 травня.

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррелль заявив, що шостий пакет санкцій проти Москви виключатиме більше російських банків із системи обміну повідомленнями SWIFT, мережі, яка дозволяє здійснювати мільйони міжнародних транзакцій на день.

ЄС планує активізувати співпрацю з африканськими країнами, щоб скоротити залежність від російського газу на дві третини до кінця 2022 року. Про це пише Bloomberg із посиланням на проект зовнішньої енергетичної стратегії ЄС, з яким ознайомилось агентство.

Словаччина наполягатиме на звільненні від ембарго на закупівлю російської нафти, якщо вона стане об'єктом нових санкцій ЄС проти росії.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Доларові виплати росії за двома випусками облігацій, невиконання яких ознаменував би перший зовнішній дефолт рф з початку 20 століття, зрештою дійшли до тримачів боргу. Про це повідомляє Bloomberg.

Європейські нафтопереробні заводи британської ВР більше не купують російської нафти.

***

Фонд "Відкрита політика" (далі – Фонд, http://openpolicy.org.ua)  є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

 

 

 

[1] Перший огляд військово-політичної ситуації вийшов 26 лютого. Всі експерти проекту «Інформаційна оборона України» працюють безоплатно, на волонтерських засадах. Як допомогти нашій команді див. посилання наприкінці цього огляду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА