20:22 04.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 4 травня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 4 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 4 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

УВАГА!

Перший наш огляд був оприлюднений 26 лютого. Всі експерти проекту "Інформаційна оборона України" працюють безоплатно, на волонтерських засадах. Ми потребуємо вашої допомоги. Кожна ваша благодійна пожертва має для нас значення.

Як допомогти нашій команді див. посилання наприкінці цього огляду.

 

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Командування російських військ намагається наростити темпи наступу на сході України з метою виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей, а також розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу та проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. З цією метою ворог здійснює артилерійські обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулька. 

На Слобожанському напрямку діє угруповання противника у складі окремих підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ Балтійського та Північного флотів.

По Харкову загарбники продовжують завдавати авіаційні та артилерійські удари.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів.

Поблизу Лиману на Донеччині впродовж доби російські окупанти безуспішно намагались закріпитися в Олександрівці. У напрямку Сєвєродонецька наступали на Воєводівку, але успіху не мали. Біля Попасної росіяни хоітли захопити Оріхове, але не вдалося.

Задля сковування українських сил оборони російські окупанти ведуть обстріли по всій лінії зіткнення. В Авдіївці, Краматорську, Сєвєродонецьку, Маріуполі і Гуляйполі завдають авіаційних ударів.

На Новопавлівському напрямку (адмінмежі між Запорізькою, Донецькою і Дніпропетровською областю) окупанти вели бій біля Новосілки, але зазнали втрат і відступили.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти, силами окремих підрозділів 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ Чорноморського флоту, повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій та створення умов для активізації наступальних дій у напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг. 

У заблокованому Маріуполі російські військові другий день штурмують завод "Азовсталь", у підземеллях якого залишаються українські захисники та цивільні особи, яких ще не евакуювали. 

Штурм почався у вівторок 3 травня, після часткової евакуації мирних жителів із заводу. У середу росіяни прорвалися на завод, який доти бомбардували й обстрілювали.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 4 травня орієнтовно склали: особового складу - близько 24500 (+300) осіб ліквідовано, танків ‒ 1077 (+15) од, бойових броньованих машин ‒ 2610 (+43) од, артилерійських систем – 491 (+16) од, РСЗВ - 163 (+1) од, засоби ППО - 81 (+1) од, літаків – 194 (+0) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн - 1867 (+24) од, кораблі /катери - 10 (+0) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 303 (+12), спеціальна техніка - 38 (+0), крилаті ракети - 87 (+3).

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, росія розгорнула поблизу Ізюма 22 батальйонні тактичні групи, щоб просунутися далі на Донбас.

Незважаючи на труднощі з проривом української оборони, росія, швидше за все, має намір вийти за межі Ізюму, щоб захопити міста Краматорськ та Сєверодонецьк. "Захоплення цих місць зміцнить російський військовий контроль над північно-східним Донбасом і стане плацдармом для зусиль з відсічення українських сил у регіоні", - йдеться у зведенні.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України, окупанти планують "святкування" Дня перемоги у зруйнованому Маріуполі замість Донецька, російські пропагандисти також заявляють, що 9 травня буде "свято" в окупованій Михайлівці Запорізької області.

Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що росіяни нагнітають ситуацію в Придністров'ї, аби використовувати її як психологічну атаку проти України та шукають шляхи розпорошення сил української армії. 

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. Генеральна прокурорка ​Ірина Венедіктова у Telegram повідомила про завершення першого етапу слідства в Ірпені – огляду місць воєнних злочинів росії, вчинених в місті.

Як підкреслила Ірина Венедіктова, наразі Ірпінь комплексно опрацьований прокурорами ОГП спільно зі слідчими Національної поліції та ДБР, на сьогодні допитано 228 свідків,  правоохоронці отримали свідчення щодо 7 розстрілів мирних громадян та місць їх захоронення. Знайдено ще два місця поховання розстріляних росіянами містян.

У селі Шибине (Київщина) поліцейські ексгумували тіла двох людей, серед яких 10-річна дівчинка, яка загинула від осколкових поранень, внаслідок потрапляння в будинок ворожого снаряду. Також виявили тіло 58-річного чоловіка, якого окупанти розстріляли впритул біля його будинку.

Розслідування  Associated Press зазначає, що напад росіян на Драматичний театр у Маріуполі насправді був набагато смертоноснішим, ніж передбачалося, внаслідок чого загинуло близько 600 людей усередині та зовні будівлі.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Увечері 3 травня стратегічні бомбардувальники росії Ту-95 або ж Ту-160 завдали ракетного удару із Каспійського регіону.

Орієнтовно випущено 18 ракет, які влучили по об’єктах інфраструктури Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської та Закарпатської областей. Також із інших засобів нанесено ракетні удари по Одеській та Донецькій областях.

На Вінниччині, Київщині та у Запорізькій області ракети були знешкоджені ППО.

Вночі 4 травня були обстріли Сумської області та Миколаєва, вранці у Донецькій області вдруге поспіль обстріляли Авдіївський коксохімічний завод, Донбас і Херсонщина – під постійними обстрілами.

На Кіровоградщині: влучання ракет в тягову підстанцію, жертв немає. Ще одну ракету знешкодило ППО.

На Одещині: ввечері 3 травня три ракети було збито ППО, проте є влучення в інфраструктурні об'єкти у Арцизькій ТГ Одеської області. Постраждалих станом на ранок немає.

На Дніпропетровщині ввечері два ракетні удари по залізниці. Зруйновано тягову підстанцію. Одну людину поранено.

Вдень 4 травня росіяни обстріляли з "Градів" два села у Великомихайлівській громаді.

На Закарпатті ввечері влучення ракети в електропідстанцію залізничної станції, жертв немає, пошкоджено розподільчий газогін.

Львівщина: також вчора ввечері ракетні влучання по електричних підстанціях. Завдано серйозних пошкоджень. Була затримка у русі потягів. Двоє людей, які перебували неподалік від місць вибухів, отримали поранення. 

Сумщина: з вечора 3 травня росіяни тричі обстріляли території Сумщини зі своїх позицій з-за кордону. Близько 7 ранку 4 травня у Сумському районі вздовж кордону відпрацював ворожий вертоліт.

Харківська область: вночі були неінтенсивні обстріли околиць міста Харків, постраждалих немає. По області окупанти протягом доби обстрілювали Дергачі, Золочів, Богодухів, Чугуїв. 

За добу – 6 поранених (Харків, Золочів, Первомайський) та одна людина загинула у Донецькій громаді Ізюмського району. 

Луганщина: вночі 4 травня були обстріли Лисичанська та Новодружеська, внаслідок яких двоє цивільних загинуло, двох – поранено. Евакуйовано 49 людей.

Минулої доби по Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську та Золотому було завдано чотири ракетно-бомбових ударів. Також ворог здійснив артобстріли Лисичанська, Сєвєродонецька, Попаснянської та Гірської громад. Пошкоджено 45 будинків та інших об’єктів. 

Донеччина: у вівторок ввечері росіяни обстріляли Авдіївський коксохімічний завод, щонайменше 10 загиблих та 20 поранених. Мар'їнку обстріляли запалювальними снарядами, сталося загоряння по приватному сектору. В районі с. Новомихайлівка – обстріли майже цілодобово.

Херсонщина: ситуація в області залишається складною, вночі – вибухи та обстріли на території області.

Миколаївщина: вночі був обстріляний один із районів Миколаєва. Жертв та постраждалих немає.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Українська влада мала домовленості, що російські окупанти дозволять людям на власних автівках доєднатися до евакуаційної колони з людьми з "Азовсталі", що рухалася під егідою ООН 1, 2 та 3 травня.

Проте росіяни не дозволили охочим виїхати з Токмака, Бердянська і Василівки в Запорізькій області, долучившись до евакуаційної колони.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. На Івано-Франківщині планують побудувати близько 100 тисяч метрів квадратних житла для сімей, які через війну втратили власні помешкання.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. На 2 травня загальна сума прямих збитків, завданих Україні через розпочату росією війну, сягнула майже 92 млрд доларів. Зокрема за понад два місяці українці втратили майже 90 тисяч приватних автівок.

Авдіївський коксохімічний завод перебуває у процесі консервації після обстрілів росіянами, там продовжують працювати люди, які забезпечують зберігання промислових потужностей.

Із Луганської області російськими загарбниками вивезено або знищено близько 100 тисяч тонн зерна, сівбу не розпочато. Про це повідомила Луганська обласна військова адміністрація.

Компанія AB InBev перемістила виробництво пива марки "Чернігівське" у місто Лювен, Фландрія, внаслідок російської агресії.

Ознаки відновлення української економіки. Результати квітня по продажах нових легкових автомобілів трохи пожвавішали на фоні підсумків березня.  Про це повідомляє AUTO-Consulting.

Так, було продано 1242 нових авто. Це майже удвічі більше, чим було у березні 2022 року. Але, якщо порівнювати з квітнем 2021 року, то падіння залишається катастрофічним - 87%.

Відновлення інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях. Укравтодор відновив сполучення між Києвом та Житомиром по Варшавській трасі.

Vodafone відновив мобільний зв’язок на 71% території Херсонської області після того, як російські окупанти пошкодили обладнання.

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що водопостачання у Миколаєві намагатимуться відновити до 15 травня.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Як пише Bild, лідер найбільшої опозиційної партії Німеччини ХДС Фрідріх Мерц зустрівся з президентом Володимиром Зеленським під час візиту в Україну.

Австрійський міністр у справах ЄС та конституційних питань Каролін Едтштадлер заявила, що вступ України до ЄС не може бути досягнутий "у найближчі п'ять-десять років". Про це пише Euractiv

Військова допомога Україні. Велика Британія передасть Збройним силам України безпілотники Malloy T150, які здатні доставляти важке обладнання військам на передовий.

Щонайменше 81 з 90 гаубиць, які влада США ухвалила передати на озброєння Україні, вже знаходяться в розпорядженні Збройних сил України. Про тце заявив неназваний високопосадовець Пентаґону в коментарі журналістам CNN

Також він повідомив, що близько 90 тисяч з 144 тисяч боєприпасів до них уже передали до ЗСУ.

Міністр оборони росії Сергєй Шойгу пригрозив, що поставки зброї з країн НАТО в Україну вважаються "законною метою" знищення. Про це повідомляє російське агентство "Интерфакс". Шойгу заявив, що транспортні засоби НАТО зі зброєю та амуніцією для збройних сил України, які прибули на територію цієї країни, будуть знищуватися.

Парламент Болгарії затвердив рішення про ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте про надання озброєння і боєприпасів не йдеться.

Фінансова допомога Україні. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала почати роботу над амбітним пакетом відновлення України, який прокладе шлях для майбутнього України в Європейському Союзі.

Про це президентка Єврокомісії оголосила під час виступу у Європарламенті в середу, повідомляє "Європейська правда".

Гуманітарна допомога Україні. Велика Британія передає чергову партію мобільних електрогенераторів для потреб українців: першу частину з 570 генераторів - майже 200 - Британія передала Україні у квітні. 

Кількість дітей та молоді, які виїхали з України через війну та були прийняті до шкіл у Німеччині, зросла до майже 92 тисяч осіб.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Оперативне командування "Південь" повідомляє, що в Токмаку (Запоріжжя) російські військові почали масово шити однострій ЗСУ і  перевдягатися в нього.

Не виключені провокації таких "виряджених" підрозділів, аби скомпрометувати українських військових на окупованих територіях та нападами ДРГ на лінії зіткнення.

Прес секретар президента рф Дмитро Пєсков назвав нісенітницею повідомлення про те, що 9 травня в росії може бути оголошено мобілізацію.

Речниця російського міністерства закордонних справ Марія Захарова в інтерв’ю російському пропагандистському медіа Radio Sputnik заявила про наявність "ізраїльських найманців", які нібито воюють на боці українських "націоналістичних батальйонів".

Головний рабин росії Берл Лазар шокований заявами російського міністра Сергія Лаврова про те, що "євреї є найбільш запеклими антисемітами", і закликав його публічно перепросити за ці слова.

Російське пропагандистське агентство "РИА Новости" звинуватило українських мінометників у практикуванні "чорної магії" та підкріпило це коментарем культуролога Катерини Дайс.

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Європейська комісія подала країнам-членам ЄС проект нового, шостого, пакету санкцій проти росії за вторгнення в Україну. Про це повідомляє австрійське агентство APA.

За словами дипломатів, документ передбачає поступову заборону на імпорт російської нафти протягом шести-восьми місяців. Винятки мають бути для Угорщини та Словаччини, які сильно залежать від російської нафти. Їм має бути дозволено продовжити імпорт до кінця 2023 року.

Угорщина погодиться на нові енергетичні санкції проти рф лише в тому випадку, якщо імпорт сирої нафти з росії по трубопроводу буде звільнений від них. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє портал 444.hu.

У шостий пакет санкцій Євросоюзу проти росії за війну можуть також потрапити 17 компаній оборонно-промислового комплексу, а також компанії, які допомагали рф обходити давніші санкції.

Британія в рамках нового санкційного пакету заборонила своїм компаніям надавати послуги російським клієнтам, зокрема – в частині консалтингу, аудиту та PR.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. На тлі санкцій ЄС і США проти рф після її вторгнення в Україну обсяг переробки нафти в рф продовжує скорочуватися - у квітні він зменшився  на 7% щодо березня, до 670 тис тонн на добу. 

У 1 кварталі 2022 року заготівля деревини в рф знизилась на 2,4% - до 68,9 млн куб. м, основними причинами є заборона експорту з країни необробленої деревини з початку 2022 року, а також деревної сировини для фанери.

Американська компанія з автоматизації промисловості Emerson йде з російського ринку і шукає можливості продати свій завод в країні.

***

Фонд "Відкрита політика" (далі – Фонд, http://openpolicy.org.ua)  є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА