20:16 10.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на 10 травня

13 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на 10 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 10 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

УВАГА!

Перший щоденний огляд військово-політичною ситуації був оприлюднений 26 лютого. Всі експерти нашого проекту "Інформаційна оборона України" працюють безоплатно, на волонтерських засадах.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Кожна ваша благодійна пожертва має для нас значення.

Допомогу у гривнях ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомогу у доларах виможете перерахувати на рахунок: IBAN number: UA513226690000026207001378162; Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine", Hospitalna str., 12G, Kiyv, Ukraine; SWIFT: COSB UA UK KIE. Beneficiary name Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов).

 

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Харківщині Сили оборони України звільнили населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак.  Загалом українські захисники звільнили від окупантів 1003 населені пункти нашої країни.

Ворог нарощує темпи проведення стратегічної наступальної операції у Східній операційній зоні. Здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони українських військ.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Продовжує вживати заходи з перегрупування наявних підрозділів.

З метою недопущення просування підрозділів Сил оборони України та для посилення своїх військ ворог додатково перемістив на територію Харківської області до п’ятисот мобілізованих осіб з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

На Ізюмському напрямку ворог продовжував створювати сприятливі умови для переходу у наступ, для чого поповнював запаси боєприпасів та матеріально-технічних засобів, проводив інженерне обладнання передових позицій та посилив повітряну розвідку.

На Сєвєродонецькому напрямку тривають безуспішні спроби встановлення контролю над Рубіжним. Ворог здійснює штурмові дії в районах населених пунктів Нижнє, Тошківка, Оріхове Луганскої області, успіху не має.

Противник намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка, здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Шандриголове Донецької області, успіху не має.

У Білогорівці триває "зачистка території", Збройні сили України знищили понтони й військову техніку російських військ, частина загарбників тікала назад вплав.

На Донецькому напрямку окупанти здійснювали спробу штурмових дій у напрямках міста Марʼїнка, населених пунктів Камʼянка Ясинуватського району та Новомихайлівка Покровського району Донецької області. Успіху не мали.

В місті Маріуполь противник продовжує зосереджувати основні зусилля на блокуванні та знищенні українських підрозділів в районі заводу "Азовсталь". За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

Національна гвардія заявляє, що наразі все керівництво України працює над евакуацією цивільних та порятунком військових, які тримають оборону на заводі "Азовсталь" в окупованому Маріуполі.

Заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар, відомий як "Калина", у коментарі "Українській правді" повідомив, що у результаті російських обстрілів заводу "Азовсталь" у Маріуполі є важкі поранені. На деякий час захисники втратили зв'язок з госпіталем.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 10 квітня орієнтовно склали: особового складу близько 26 000 (+350) осіб ліквідовано, танків ‒ 1 170 (+25) од, бойових броньованих машин ‒ 2808 (+44) од, артилерійських систем – 519 (+6) од, РСЗВ – 185 (+0) од, засобів ППО – 87 (+0) од, літаків – 199 (+0) од, гелікоптерів – 158 (+0) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 380 (+3), крилатих ракет – 94 (+0), кораблів/катерів – 12 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн – 1 980 (+10) од, спеціальної техніки – 41 (+0).

Підрозділи 138-ї окремої механізованої бригади 6-ї загальновійськової армії західного військового округу через значні втрати на території Харківської області виведені на відновлення з території України в район міста Бєлгород РФ. Значна частина особового складу військової служби за контрактом, що залишилась написала рапорти на звільнення.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Високопоставлений чиновник Пентагону заявив, що санкції проти росії починають завдавати шкоди її оборонно-промисловій базі, зокрема, російській армії важко поповнювати запас високоточних керованих боєприпасів. 

Він підкреслив, що "вони використали вже багато високоточної зброї. Вони продовжують бити по Маріуполю купою "тупих" бомб. Отже, у них виникають проблеми з поповненням високоточних боєприпасів.

Ми вважаємо, що санкції та експортний контроль, особливо коли йдеться про електронні компоненти, вплинули на можливості російської оборонно-промислової бази та їхню здатність поповнювати запаси". 

За словами американського чиновника зі сфери оборони, за останню добу до України надійшло 13 поставок зброї з семи країн.  Також він поінформував, що президент США Джо Байден попросив ще 5 мільярдів доларів на військову підтримку України.

Тим часом російські військові, за словами американського чиновника, не дуже просунулися в Україні за останні 24 години.  Він також сказав, що в Пентагоні не бачать ознак того, що росія може мобілізувати більше сил, "незалежно від 9 травня". 

Очільниця Національної розвідки США Авріл Хейнс під час виступу у Сенаті заявила, що президент путін на тлі безуспішної "спецоперації" в Україні, ймовірно, оголосить воєнний стан у РФ та розв'яже війну на окупованій території Молдови.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, недооцінка українського опору і понесені через це втрати не дозволили путіну 9 травня оголосити про військові успіхи своєї армії в Україні.

Як припускає британська розвідка, російський план вторгнення, швидше за все, був заснований на помилковому припущенні, що армія рф зустріне обмежений опір і зможе швидко оточити населені пункти.

Зазначається, що це припущення змусило російські війська спробувати провести початковий етап операції з легким підходом, призначеним для досягнення швидкої перемоги з мінімальними втратами.

"Цей прорахунок призвів до непосильних втрат і подальшого зниження оперативної спрямованості росії", – йдеться в огляді.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України (ГУР МОУ), режим путіна наказав ЗМІ у пропаганді акцентувати увагу росіян на "протистоянні армії рф усім країнам Євросоюзу та НАТО".

Маючи чисельні переваги в живій силі та техніці, армія країни-окупанта зазнає від захисників України катастрофічних втрат та поразок. Щоб змінити уявлення росіян про військову "непереможність" та підготувати суспільство до можливої поразки, російським ЗМІ наказали розповідати про російсько-українську війну як про збройне протистояння рф з усіма країнами Європейського Союзу та НАТО. На думку кремлівських політтехнологів, це применшить ганьбу від програшу більш могутньому противнику.

Пропагандисти країни-окупанта тепер "промиватимуть мізки росіянам ідеями про необхідність об’єднання заради власного виживання та сліпої довіри до політики кремлівського диктатора".

У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомляють, що викрадене росією з України зерно вже в Середземному морі. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу – Сирія.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. У тимчасово окупованому Ізюмі на Харківщині під завалами будинку, який окупанти знищили ще в березні, знайшли тіла 44 загиблих цивільних.

Російські агресори вбивають українських дітей. Більше ніж 642 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Станом на ранок 10 травня офіційне число дітей-жертв не змінилося – 226. Зросла кількість поранених – 416.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (139), Київській (116), Харківській (99), Чернігівській (68), Херсонській (46), Миколаївській (44), Луганській (44), Запорізькій (28), Сумській (17), Житомирській (15) областях та у м. Києві (16).

Зокрема, 8 травня внаслідок ворожого обстрілу крилатими ракетами населеного пункту Нова Дофінівка на  Одещині отримала поранення 17-річна дівчина.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Ніч на 10 травня була відносно спокійною для Харкова, у Донецькій та Луганській областях тривають важкі бої, у Миколаївській області росіяни обстріляли містечко Первомайське й ще кілька сіл, в Одесі ракетним ударом 9 травня знищено торговий центр і склад. 

На Дніпропетровщині ніч із постійними тривогами. Під ранок знову обстріляли Зеленодольську громаду з артилерії. Зачепило кілька будинків у населеному пункті цієї громади. Постраждалих станом на зараз немає.

Харківщина: ніч порівняно була спокійною, протягом доби – один постраждалий внаслідок обстрілів в Слобідському районі міста.  Окупанти обстрілювали Харківський та Балаклійський райони – 4 поранених.  У Циркунах загинули троє людей, дві жінки підірвалися на розтяжці.

Луганщина: "приліт" на Лисичанський НПЗ – загоряння установки отримання елементарної сірки та низької прокладки нафтопроводу станції змішування бензинів, площа пожежі 360 кв. м.

Донеччина:  за добу 9 травня росіяни обстріляли 13 населених пунктів, вбили 12 мирних жителів, ще 7 поранені.

У Мар'їнці – значні руйнування цивільної інфраструктури. У Авдіївці: звечора та зранку – артилерійські обстріли, прямі влучання у багатоповерхівки. Вночі – два авіаційні удари. Станом на 08:00 обстріли продовжуються.

Не припиняються й обстріли Торецька, селищ Залізне та Нью-Йорк. У Нью-Йорку 9 травня згоріла одна з небагатьох історичних пам'яток – паровий млин Петера Дікка. Пам'ятка пережила дві світові війни. 

Одеська область: ввечері 9 травня було випущено ракети по місту Одеса. Зруйновано торговий центр та склад готової продукції широкого споживання. Одна людина загинула, п’ятеро поранених доставлено в лікарню, їм надано допомогу.

Росія в черговий раз здійснила ракетний обстріл пошкодженого мосту через Дністровський лиман на Одещині.

Миколаївщина: близько десятої вечора в районі села Білозірка були обстріли. Усю ніч обстрілювали смт Первомайське. Внаслідок обстрілу загинув 81-річний мешканець, була пожежа, горіли в більшості гаражі. Первомайську СТГ обстрілювали усю ніч.

Приблизно до третьої ранку тривали обстріли села Лимани (Галицинівська СТГ Миколаївського району). Три будинки знищено, постраждалих немає. Також ввечері обстріляли село Баловне (Костянтинівська СТГ). Є руйнація приватних будинків, вийшла з ладу електропідстанція. 

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Попри відсутність офіційних зелених коридорів, територію тимчасово окупованої Херсонщини покинув кожен п'ятий мешканець, з обласного центру виїхала майже половина людей.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю "Financial Times" заявив, що Україна у випадку перемоги в битві за Донбас хотіла б звільнити усі свої території, окуповані росією, проте переговори також не виключив. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба також заявив, що якщо Україна не отримає статус кандидата на вступ до ЄС, то це означитиме обман з боку Євросоюзу – і Україна не збирається це проковтнути.

Митрополит УПЦ МП Онуфрій просить президента росії путіна застосувати до українських захисників Маріуполя, які заблоковані на Азовсталі, процедуру екстракшн.

Економічні та інфраструктурні збитки внаслідок російської агресії. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30% - на кінець березня прогноз становив мінус 20%. Про це йдеться у заяві на сайті банку.

При цьому, ЄБРР прогнозує у 2023 році відновлення української економіки на 25% порівнянні з попереднім прогнозом у 23%. Проте реальні темпи зростання ВВП залежатимуть від того, наскільки затягнеться війна в Україні, умов мирної угоди, масштабів відбудови та кількості біженців, які повернуться додому, додають в банку.

Представники малого та середнього бізнесу (МСБ) зазнали прямих втрат у 64-85 млрд доларів за 75 днів від початку повномасштабного російського вторгнення.

Про це йдеться у дослідженні Advanter Group за підтримки Мінцифри та Ліги ділових клубів.

За даними київської місцевої влади, з 24 лютого російські окупанти зруйнували в столиці 390 будівель, із них 222 – багатоквартирні будинки. Від обстрілів та бомбардувань пошкоджені будівлі 75 освітніх закладів, з яких 30 – дошкільні. А також 17 закладів охорони здоров’я й 11 закладів культури.

Загальна вартість усіх робіт з відбудови становить 70 мільйонів євро.

Ознаки відновлення української економіки. Минулого тижня кількість вкладників у воєнні облігації серед громадян та бізнесу збільшилася з 11,8 до 43,3 тисяч.

Міністерство фінансів на аукціоні 10 травня продало військових облігацій на суму 4,7 млрд грн.

Відновлення інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях. Заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко повідомив про результати відновлення критичної інфраструктури в деокупованих містах та селищах, а наразі таких налічується 1003 населених пунктах, розмінування вже проведено в 224 населених пунктах.

Національна поліція відновила роботу майже у 600 деокупованих містах і селах. Органи місцевого самоврядування запрацювали в 70% міст, автомобільне сполучення відновлено на 70%, залізничне – на 42%.

Газове забезпечення відновлено у 650 населених пунктах, електроенергію забезпечено у 83% населених пунктів, водопостачання та водовідведення – у 60% населених пунктів, роботу АЗС відновлено у 49% населених пунктів.

Послуги мобільного зв’язку та інтернету відновлено у 720 населених пунктах, банки працюють майже у 300 населених пунктах, Укрпошта відновила надання своїх послуг майже у 800 населених пунктах.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України, який прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять їх вартість США пізніше.

Спікерка Бундестагу Бербель Бас після візиту до Києва виступила за прискорення процесу надання членства в ЄС Україні. Про це вона сказала в ефірі ZDF.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Німеччина підтримує повноправне членство України в ЄС у майбутньому. 

Сейм Литви схвалив резолюцію, яка визнає дії росії в Україні геноцидом, а росію - державою, яка підтримує та здійснює тероризм. Про це повідомляє Delfi.

Фінансова допомога Україні. Міністерство торгівлі США оголосило про призупинення дії 232 митних тарифів на українську сталь на один рік.

Європейська комісія планує випустити нові боргові папери ЄС для покриття короткострокових потреб України у фінансуванні протягом наступних трьох місяців. Про це, посилаючись на інформацію від трьох європейських дипломатів, пише Politico.

Військова допомога Україні. США перевезли до України 85 з 90 гаубиць, які обіцяла адміністрація президента надати Україні. Також до України завезли вже понад 110 тисяч боєприпасів до цих гаубиць із обіцяних 184 тисяч.

310 українських артилеристів завершили курс навчання щодо стрільби з цих гаубиць, і ще більше 50 зараз проходять це тренування зі стрільби з гаубиць.

Гуманітарна допомога Україні. В Україну прибули 45 пожежних машин, переданих Італією у співпраці з ЄС

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

У Білому домі вважають, що зміст промови президента рф путіна на параді 9 травня Москві є брехнею та абсурдом.

Речниця Білого дому Джен Псакі, яку цитує "Укрінформ", заявила, що "припущення, буцімто війна, яку веде президент путін, була спричинена планами Заходу, – це явна брехня та абсурд". Вона вважає, що інші заяви путіна на параді є ще однією "версією перегляду історії, яка набула форми дезінформації" і вже мали місце в російських методичках.

Псакі назвала путіна і Кремль "фабрикою дезінформації".

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Японія оголосила про нові санкції проти  росії, зокрема вони спрямовані на прем'єр-міністра Михайла Мішустіна та компанії оборонного сектора.

Україна змушена з середи, 11 травня, припинити транзит газу через станції на Луганщині, які опинилися на тимчасово окупованій росією території – через цей пункт здійснюється поставка третини газу до Європи. Про це повідомив Оператор газотранспортної системи України.

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії (експертна група Єрмака-Макфола) напрацювала Дорожню карту енергетичних санкцій: рекомендації щодо санкцій проти рф. Про це повідомляє Офіс президента України.

Естонія та Фінляндія підписали угоду про безпеку постачання газу, згідно з якою сусідні країни мають допомагати одна одній у разі перебоїв із постачанням природного газу.

***

Фонд "Відкрита політика", http://openpolicy.org.ua є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА