12:24 10.06.2022

Автор МИХАЙЛО ФЕДОРОВ

Дія.Бізнес у Варшаві: підсумки роботи перших тижнів

3 хв читати
Дія.Бізнес у Варшаві: підсумки роботи перших тижнів

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації

 

Повномасштабна війна в Україні зачинила одні двері для проєктів Мінцифри, але несподівано відчинила інші. 

Наприклад, наші центри Дія.Бізнес, де надають безоплатні консультації та допомогу для створення власної справи. До бойових дій ми відкрили 11 центрів по всій Україні. Мали багато проєктів та планів стосовно розвитку. Вірили в те, що Україну завдяки цифровим інструментам можна швидко перетворити на країну підприємців. І ми в це досі віримо. 

Саме тому повномасштабне вторгнення підштовхнуло нас до екстраординарних рішень у межах Дія.Бізнес. А саме — відкрити перший міжнародний центр у Варшаві. Ми не планували розширятися за кордон. Саме Польща прийняла найбільшу кількість українських вимушених переселенців. Через російську збройну агресію сюди виїхало понад 3 млн українців.

Ми приїжджали в інші країни здебільшого як туристи. І у нас не було потреби дізнаватися щось про реєстрацію, необхідні документи чи правила проживання. Зараз же люди опинилися посеред незнайомих міст без жодного розуміння, яким має бути наступний крок. Ми зрозуміли, що українцям вкрай необхідна наша допомога. 

Дія.Бізнес у Варшаві стане тимчасовим центром на час війни. Після цього ми вирішимо, чи має центр працювати і надалі. Можливо, знадобиться трансформація центру в іншу інституцію, що буде більше відповідати потребам українців через рік. 

Вже зараз можна сказати, що ця ідея виправдала себе. За три тижні центр надав понад 1000 консультацій. Якщо розбити сфери на відсотки, то 85% зустрічей стосувалася відкриття бізнесу у Польщі, 10% — працевлаштування, а 5% — перебування та проживання.

Ключові запити на консультації стосуються юридичних тонкощів та питань перебування. 

Наприклад, підприємці частіше за все консультувалися з питань експорту з України до Польщі, реєстрацією діяльності та оформленням кадрів. А українці, що вирішили залишитися у Польщі, цікавилися як отримати податковий номер, польську візу або як одружитися у Польщі.

Звичайно, українців підтримує не лише Польща, зараз майже всі європейські країни надають тимчасовий захист нашим людям. Зокрема це означає, що українці можуть також офіційно працевлаштуватися або навіть відкривати власний бізнес. Однак, знайти інформацію, як саме це зробити буває не так просто. Тому ми запустили  інноваційний формат гарячої лінії та чатбот, де фахівці підкажуть вам, як оформити реєстрацію, знайти роботу чи започаткувати власну справу. Якщо вам довелося переїхати до країн ЄС і потрібна допомога з будь-яких питань, ви можете безкоштовно отримати її у віртуальному Дія.Бізнес.

До нас звертається чимало людей. З моменту запуску українці вже отримали понад 1000 консультацій. Наприклад, сім’я з Маріуполя із собакою шукає зараз житло й роботу в ЄС. Або ж команда з Дніпра, що виготовляє засоби для догляду за волоссям. Їх ринок в Україні зменшився, тому вони хочуть продавати за кордоном

Українців консультують експерти центрів Дія.Бізнес щодо проживання та роботи у Польщі, Болгарії, Чехії, Словаччині, Словенії, Литві та Німеччині. Поступово будемо розширювати список країн. 

Такі ж консультації можуть отримати і внутрішньо переміщені українці. Після консультації кожен отримає індивідуальну дорожню карту зі списком корисних матеріалів, інформацію про контакт-центри та інші рекомендації. 

Будь-який бізнес не може бути повністю готовим до економічних наслідків, які несе із собою повномасштабна війна. Тому держава має надавати усю можливу підтримку, щоб локальний бізнес продовжував розвиватися та виходити на нові ринки. Віримо, що ведення бізнесу за кордоном допоможе українцям легше пережити часи вимушеного релокейту і ви обов’язково повернетесь в Україну з новими знаннями та досягненнями, щоб розвивати економіку нашої держави.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА