07:27 19.01.2018

Металургійне лобі спільно з депутатами і збирачами брухту з новим законом ризикують перетворити міста в розорені громади

2 хв читати
Металургійне лобі спільно з депутатами і збирачами брухту з новим законом ризикують перетворити міста в розорені громади

Металургійні та ломозбиральні підприємства за підтримки низки народних депутатів у разі прийняття оновленого законопроекту №7479 "Про детінізацію ринку металургійної сировини (про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо операцій з металобрухтом)" ризикують перетворити міста і селища України в розорені території без кришок люків і елементів комунікацій внаслідок скасування заборони збору промислового брухту фізособами і мінімізації нагляду над прийомними пунктами місцевих адміністрацій.

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" представник однієї з державних адміністрацій після ознайомлення з текстом законопроекту "Про металобрухт", внесеного кількома депутатами, зокрема, від фракції Радикальної партії (Олега Ляшка), зареєстрованого в парламенті 17 січня і переданого на розгляд комітету з економічної політики ВР 18 січня.

Згідно з текстом документа, нардепи пропонують скасувати існуючі розмежування металобрухту на промисловий і побутовий, внаслідок чого фізособи отримують право збирати промисловий металобрухт.

При цьому законодавці вважають, що ломозбиральні підприємства не повинні піклуватися про джерела походження даного металобрухту, пропонуючи цим питанням займатися правоохоронцям.

Окрім того, місцеві державні адміністрації позбавляються права здійснювати державне регулювання операцій з металобрухтом, що відбувається сьогодні.

"Можливо, такий варіант у майбутньому можливий - коли місцеві адміністрації відсторонені від держрегулювання даних операцій, проте наразі, при падінні доходів населення, це може привести до повального злодійства кришок люків і елементів інфраструктури та комунікацій, що загрожує колапсом в функціонуванні комунікацій і підвищенням небезпеки життя населення ", - вважає експерт, який попросив не називати його імені.

Співрозмовник агентства додав, що даний законопроект працює на металургійне лобі і збирачів брухту, які намагаються збільшити заготівлю металобрухту замість нормалізації функціонування ринку металобрухту.

За його словами, внесення в законопроект пункту про можливість металургійної обробки металобрухту тільки спеціалізованими метпідприємствами свідчить про спробу обмеження такої діяльності з боку інших суб'єктів господарювання.

Разом з тим, співрозмовник агентства зазначив, що такі нововведення можуть мати місце, "але не в теперішній складний економічний час".

Як повідомлялося, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України, компанії з операцій з брухтом чорних і кольорових металів, а також профільні асоціації та об'єднання раніше заявили про намір підготувати зміни до законодавства про металобрухт.

Зокрема, було створено робочу групу при МЕРТ наказом №1004 від 11 липня 2017 року, підписаним першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в Україні діє 616 підприємств за операціями з брухтом чорних металів, в тому числі 62 великих, 492 середніх і 62 малих.

В Україні діють Українська асоціація вторинних металів ( "УАВтормет"), Українська асоціація експортерів металобрухту (УАЕМ) і "Українська асоціація вторинних металів і ресурсів" ( "УАВторметресурс")

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА