16:55 12.07.2018

У літній період перевірки Держпраці сконцентруються на роботодавцях, які використовують працю неповнолітніх

3 хв читати
У літній період перевірки Держпраці сконцентруються на роботодавцях, які використовують працю неповнолітніх

 У літній період перевірки Державної служби з питань праці (Держпраці) сконцентруються на підприємствах, де використовується праця неповнолітніх, прогнозує юрист адвокатського об'єднання Juscutum Марія Фельмецгер.

"У літній період у зоні ризику опиняться роботодавці, які використовують працю неповнолітніх, адже багато старшокласників хочуть підзаробити на канікулах (слід пам'ятати про особливості оформлення цієї категорії працівників), а також підприємства в рекреаційних зонах, що потребують збільшення персоналу у зв'язку з туристичним сезоном", – сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи перевірки трудового законодавства у 2017-2018 роках.

Вона зазначила, що наразі Держпраці "займає доволі активну позицію в боротьбі з тіньовим працевлаштуванням".

"Підставами для проведення інспекційних відвідувань найчастіше є інформація від правоохоронних органів, державної фіскальної служби, а також заяви фізичних осіб про порушення роботодавцями законодавства про працю", – сказала вона.

За інформацією юриста, під пильною увагою контролюючих органів залишаються сфери, "що відрізняються високою концентрацією неоформлених працівників", – рітейл, громадське харчування, агробізнес, ІТ, будівництво. Частими правопорушеннями є, зокрема, допуск до роботи працівників без укладання трудового договору, неповідомлення ДФС про працевлаштування працівника, приховування реального розміру заробітної плати, оформлення неповнолітнього на повний робочий день або без отримання згоди батьків, не дотримання вимог щодо ведення передбаченої трудовим законодавством документації.

М.Фельмецгер звернула увагу, що "Держпраці продовжує боротьбу з неоформленими працівниками та "зарплатою в конвертах".

Серед найбільш резонансних інспектувань Держпраці юрист назвала, зокрема, інспекційне відвідання ТОВ "Янус Глобал Оперейшнз Україна", ініційоване листом Головного управління ДФС України, в результаті якого інспектори встановили допуск до роботи 123 працівників без укладення трудових договорів та повідомлення ДФС. За фактичний допуск працівників до праці без оформлення трудового договору на підприємство накладено фінансові санкції у вигляді штрафу в сумі 13,738 млн грн. Охоронну фірму зі Львова оштрафували на 1 млн грн за допуск дев'яти працівників до роботи без укладення трудових договорів та без попередження ДФС про прийняття їх на роботу. Три фізособи-підприємця в Харківській області були оштрафовані на 6,2 млн грн за неофіційне працевлаштування 56 працівників. У чернівецькому підприємстві, що надає послуги з організації харчування в одному із загальноосвітніх навчальних закладів, інспектори Держпраці виявили шістьох працівників їдальні, з якими не було оформлено трудових відносин. Крім того, шістьом працівникам цього підприємства роботодавець не сплатив у подвійному розмірі роботу у святкові дні. Підприємство було оштрафовано на 186,15 тис. грн.

Також під час перевірок черкаських IT-компаній SPD-Group Ukraine і Software Product Development, що працюють під брендом SPD Ukraine, було виявлено 11 фахівців із SPD-Group Ukraine і ще 9 осіб із Software Product Development, з якими замість трудових договорів було укладено договори на розробку ПЗ, надання послуг системного адміністратора, організації івентів, флористики. Інспектори Держпраці прирівняли такі відносини до трудових і кваліфікували дії роботодавців як приховування трудових відносин, оштрафувавши підприємства майже на 2 млн грн.

"Питання працевлаштування за цивільно-правовими угодами є доволі актуальним для українського бізнесу, особливо у сфері ІТ", – зазначила юрист.

За словами М.Фельмецгер, посилення з 2017 року перевірок щодо дотримання умов праці пов'язано зі значними змінами у трудовому законодавстві.

"Найстрашніші очікування підприємців щодо безконтрольних перевірок, зловживань правами і повноваженнями з боку інспекторів та руйнування бізнесу, не виправдалися. Терору контролюючих органів, яким лякали звідусіль, і збільшення кількості інспекторів майже вдвічі не відбулося", – зазначила юрист.

За інформацією Держпраці, у 2017 році інспектори виявили в 2,7 разу більше незадекларованих працівників, ніж у 2016 році. Так, у 2017 році, під час заходів контролю з питань дотримання законодавства про працю, виявлено 5177 працівників, допущених до роботи без належного оформлення трудових відносин, 5338 працівників були допущені до роботи без повідомлення органів ДФС, до суду було направлено 274 протоколи про адміністративні правопорушення, винесено 314 постанов про накладення штрафних санкцій на загальну суму 20,996 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА