14:09 10.08.2018

Омбудсмени України та РФ домовилися про допомогу морякам "Норд" і ЯМК-0041

2 хв читати
Омбудсмени України та РФ домовилися про допомогу морякам "Норд" і ЯМК-0041

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова домовилася з російським уповноваженим з прав людини Тетяною Москальковою про надання допомоги морякам суден "Норд" і ЯМК-0041, затриманих українською і російською стороною відповідно.

"Відбулася телефонна розмова з уповноваженим РФ із прав людини Тетяною Москальковою, під час якої обговорили ситуацію стосовно морських суден "Норд" і ЯМК-0041. Домовилися про надання їм допомоги", - написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Як повідомлялося, 25 березня Держприкордонслужба України затримала сейнер "Норд" з 10 членами екіпажу на борту.

Капітана судна Володимира Горбенка обвинувачують за ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою завдання шкоди інтересам країни). Херсонський міський суд 6 квітня обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном до 31 травня з можливістю внесення 35,24 тис. грн застави. Адвокати внесли гроші, і 10 квітня В.Горбенка звільнили з-під варти.

Пізніше капітану було повідомлено про підозру у вчиненні ще одного злочину - за ст.249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Херсонський міський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. На час досудового слідства В.Горбенко перебуває у родичів у Мелітополі (Запорізька обл.). 19 червня Херсонський міський суд відмовив у продовженні зобов'язання для капітана В.Горбенка не відвідувати територію АР Крим. Запобіжний захід у вигляді застави залишається чинним як безстроковий.

Іншим членам екіпажу інкримінували обвинувачення за ч.2 ст.204 КпАП України (незаконний перетин кордону), санкція - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

4 травня російська сторона затримала риболовецьке судно "ЯМК-0041" з українськими моряками на борту. 16 травня Федеральна служба безпеки РФ оголосила про порушення кримінальної справи стосовно капітана судна Віктора Новицького за ч.3 ст.256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно "ЯМК-0041" накладено арешт.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна "Норд", затриманого Держприкордонслужбою України, на членів екіпажу судна "ЯМК-0041".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА