12:27 29.08.2018

Мінагропрод назвав базові положення розробленої концепції ринку землі

2 хв читати
Мінагропрод назвав базові положення розробленої концепції ринку землі

Міністерство аграрної політики та продовольства в розробленій концепції ринку землі передбачило, що купувати у власність землі сільськогосподарського призначення зможуть виключно громадяни України.

Згідно з повідомленням на сайті міністерства, у базових положеннях концепції також встановлені граничні розміри земель сільгосппризначення, які можуть перебувати у власності однієї особи, та антиспекулятивні механізми (стягнення державного мита) у разі перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років.

У документі передбачено, що поточним користувачам гарантується збереження земельного банку у разі зміни власника земельної ділянки.

Концепцією вводяться цінові індикативи на земельні ділянки протягом перших двох років після скасування мораторію на рівні, не нижчому за нормативну грошову оцінку. Ціни всіх угод купівлі/продажу, за якими реєструються права власності, підлягають державній реєстрації, що дасть змогу Національному банку проводити регулювання ринку іпотеки.

Згідно з документом створюються преференційні умови для купівлі землі невеликими гравцями, насамперед - фермерськими господарствами, зокрема через механізм часткового гарантування кредитів.

"Нам треба готуватись до ринку землі. Я розумію, що не всі мої колишні колеги-фермери підтримують ринок, але якщо відпрацювати механізм іпотеки і дати фінансовий ресурс, запровадити запобіжники, які існують в ЄС, та перенести їх у наші реалії, то я вважаю, що супротиву ринку землі не буде", - наведено в повідомленні слова заступника міністра аграрної політики та продовольства з питань розвитку фермерства Віктора Шеремети.

Він додав, що на старті модель ринку землі має бути максимально виваженою, а згодом її можна лібералізувати.

У Мінагропроді зазначили, що концепція національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення була напрацьована робочою групою під керівництвом першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка в співпраці з науковцями, учасниками ринку, фермерською спільнотою, експертним середовищем, представниками Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, Офісом реформ, народними депутатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА