16:09 10.09.2018

Введення електронної черги набору до перших класів носить рекомендаційний характер - Гриневич

2 хв читати
Введення електронної черги набору до перших класів носить рекомендаційний характер - Гриневич

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наголошує, що введення з 2019 року електронної черги для зарахування до перших класів шкіл носить рекомендаційний характер і школи можуть залишати жеребкування.

"У 2019 планується розпочати автоматизацію процесу жеребкування для зарахування дітей до першого класу на вільні місця через запуск і пілотування електронних реєстрів. Введення реєстрів передбачає, що принцип територіальної доступності збережеться, тобто право гарантованого місця в школі матимуть діти, які проживають на території обслуговування закладу. До такої системи буде вшито механізм автоматизованого жеребкування", - сказала Л.Гриневич в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, електронні реєстри створюватимуть на рівні управлінь освіти, як і електронну чергу до дошкільних навчальних закладів.

"Ситуація з чергами в школах, по-перше, актуальна для великих міст, де багато спеціалізованих закладів із поглибленим вивченням і де є перевантажені мікрорайони з недостатньою кількістю соціальної інфраструктури. І відповідно до цих проблеми, ми просимо органи місцевого самоврядування та рекомендуємо їм відійти від фізичного жеребкування та перейти до створення електронних реєстрів", - зазначила Л.Гриневич.

Водночас міністр заявила, що таке прохання носить рекомендаційний характер, і якщо якась міська влада не захоче робити електронну чергу, вона може залишити жеребкування.

"Так, адже вони мають зробити це за власні кошти і своїми зусиллями. Якщо ми висуваємо такі вимоги жорстко, то маємо й надавати якусь підтримку на створення таких реєстрів, а наразі це неможливо", - додала вона.

Крім того, Л.Гриневич зазначила, що можуть бути невеликі населені пункти лише з однією школою, куди є черга, "і заради неї робити програмний продукт ніхто не буде, там відбудеться традиційне жеребкування".

Водночас, на думку міністра, таким містам, як Київ, Харків, Дніпро, Львів, де велика концентрація спеціалізованих шкіл і де багато районів забудови з недостатньою соціальною інфраструктурою, необхідно буде робити відповідний реєстр.


Повний текст інтерв'ю з Л.Гриневич буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА