13:12 20.12.2018

Мінагропрод запустив портал загальнонаціональної нормативної грошової оцінки с/г земель

2 хв читати
Мінагропрод запустив портал загальнонаціональної нормативної грошової оцінки с/г земель

 

Київ. 20 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Міністерство аграрної політики та продовольства запустило в бета-версії Всеукраїнський портал загальнонаціональної нормативної грошової оцінки (НГО) земель сільгосппризначення, який дає змогу прорахувати НГО на будь-якій ділянці в Україні, повідомив т. в. о. голови Мінагропроду Максим Мартинюк.

"7 лютого ц. р. Кабінет Міністрів ухвалив постанову №105, якою погодив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення на всій території України. За неповний рік було здійснено повний комплекс робіт з оцінки, дані зведено в єдиний масив, написано алгоритм, створено портал -дзеркало з можливістю онлайн-розрахунку НГО. У результаті у нас не залишилося жодної ділянки сільгосппризначення за межами населених пунктів, яку не було прораховано на базі даних", - написав М.Мартинюк у Facebook.

За його словами, основний виконавець - Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, який здійснив повний комплекс робіт.

Він зазначив, що для громадян-власників земель, які здають ділянки в оренду, портал дає можливість, спираючись на дані НГО, переконатися в справедливості орендної плати і за необхідності скоригувати її, орієнтуючись на показники земельних аукціонів у районі.

"Для орендарів - можливість чітко спрогнозувати свої орендні витрати в будь-якому куточку України та обсяг обов'язкових платежів. Для органів місцевого самоврядування - мати чітке уявлення про оцінку земельних ресурсів і можливість прорахувати надходження до бюджетів, впровадження планування", - зауважив в. о. глави міністерства.

З огляду на запуск порталу Мінагропрод очікує активізації земельних аукціонів (зокрема і в електронному форматі), значна частина яких наразі просто не може відбутися, якщо місцева райрада не затверджує НГО на лоти.

Т. в. о. голови Мінагропроду наголосив, що базою для розрахунку НГО земельної ділянки є показники якості ґрунтів. Востаннє ґрунтові дослідження в Україні завершилися в 1995 році. Вихідні дані були місцями неповними і вимагали уточнення та доповнення. У кожному районі України були білі плями, загальна площа яких у масштабах країни становила майже 2 млн га.

"У теорії працювати над ліквідацією цих білих плям та уточненням інформації мали власники земель. І я наразі говорю не про громадян-власників ділянок (хоча і вони теж), а насамперед про органи місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені в коректній оцінці своїх земельних ресурсів, оскільки від цього залежить обсяг земельних платежів до місцевих бюджетів", - зазначив М.Мартинюк.

Він наголосив, що проблема була давно відома та визнана на всіх рівнях, але в "абсолютній більшості випадків її рішення впиралося в 5 тис. грн - стільки в середньому коштує розробка техдокументації на земельну ділянку". За неможливості іншого, земельний податок нараховувався у форматі до 5% від середньої НГО ріллі в області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА