09:47 08.02.2019

НБУ регламентував валютні інтервенції на умовах своп

3 хв читати
НБУ регламентував валютні інтервенції на умовах своп

Національний банк України (НБУ) з 7 лютого може здійснювати валютні інтервенції на умовах своп, тобто із зобов'язанням зворотного продажу валют, повідомляється на веб-сайті центробанку.

Відповідні операції передбачені постановами "Про затвердження положення про здійснення валютних інтервенцій НБУ на валютному ринку України" №26 від 31 січня і "Про затвердження змін до положення про проведення НБУ операцій з купівлі/продажу іноземної валюти на умовах своп" №29 від 5 лютого, а також рішенням правління "Про деякі умови здійснення НБУ операцій на умовах своп" №100-рш від 5 лютого 2019 року.

НБУ уточнює, що до положення №26 також було перенесено всі норми щодо здійснення НБУ валютних інтервенцій, які втратили чинність зі набуттям чинності 7 лютого законом "Про валюту і валютні операції".

За даними центробанку, інтервенції на умовах своп у форматі "гривня/іноземна валюта" можуть проводитися в будь-якій з існуючих форм валютних інтервенцій: валютного аукціону, за єдиним курсом або за найкращим курсом. Інтервенції на умовах своп у форматі "іноземна валюта/іноземна валюта" проводитимуться лише у формі за єдиним курсом.

Нацбанк має намір використовувати цей інструмент для згладжування як актуальних, так і потенційних коливань на валютному ринку.

Досі центробанк використовував операції своп лише з метою регулювання ліквідності банківської системи - такі операції проводилися тільки шляхом купівлі Нацбанком валюти у банків.

Максимальний термін свопу (як для підтримки ліквідності, так і валютних інтервенцій) не може перевищувати 30 календарних днів.

З огляду на стан валютного ринку та структуру валютної ліквідності у банківській системі найбільш затребуваними можуть бути операції з доларами США та євро. Водночас інтервенції на умовах своп можуть здійснюватися і з іншими валютами, в яких формуються міжнародні резерви.

Національний банк також затвердив єдиний принцип ціноутворення за такими операціями. Передбачається, що показник, який відображає різницю між процентними ставками під час купівлі центробанком валюти у банків на умовах своп, не може бути меншим за різницю облікової ставки "плюс" 2 відсоткові пункти (в. п.) і ставки Libor (для відповідного терміну і валюти) "мінус" 1 в. п. Під час продажу валюти Нацбанком цей показник не може бути більшим за різницю облікової ставки "мінус" 2 в. п. і ставки Libor "плюс" 1 в. п.

Валютні інтервенції на умовах своп Нацбанк здійснюватиме на нерегулярній основі як додатковий інструмент для згладжування курсових коливань відповідно до "Стратегії валютних інтервенцій НБУ на 2016-2020 роки".

"Інтервенції на умовах своп будуть сприяти згладжуванню коливань на валютному ринку, які можуть бути наслідком тимчасових диспропорцій у структурі валютної ліквідності банків. Крім того, Нацбанк зможе ефективніше впливати на загальний попит і пропозицію грошей в Україні і, відповідно, виконувати своє головне завдання - забезпечувати цінову стабільність", - констатується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА