18:11 28.08.2019

Стокгольмський арбітраж заборонив Україні продавати акції "дочки" ЗЕБ

2 хв читати

 Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма під час розгляду інвестиційного спору між Зовнішекономбанком (ЗЕБ) та Україною про експропріацію дочірнього банку держкорпорації - Промінвестбанку (ПІБ) - заборонив Україні продавати акції ПІБ та зобов'язав відшкодувати ЗЕБ арбітражні витрати, повідомила держкорпорація.

"Після серії екстрених слухань та обміну змагальних позицій з українською стороною англійський юрист ухвалив рішення, яким підтримав правову позицію, розроблену спільною юридичною командою ЗЕБ та колегії адвокатів "Монастирський, Зюба, Степанов і Партнери", задовольнив усі вимоги ЗЕБ, заборонив Україні продавати акції ПІБ, а також зобов'язав Україну відшкодувати ЗЕБ арбітражні витрати", - прокоментував журналістам рішення Стокгольмського арбітражу представник ЗЕБ.

Рішення ухвалив юрист Джо Тіредо, повідомив ЗЕБ. Це співкерівник практики міжнародного арбітражу фірми Garrigues.

Акції українських "дочок" російських банків, включно з ПІБ, були заарештовані минулого року за рішенням українського суду у зв'язку із заявою про забезпечення позову низки пов'язаних із бізнесменом Ігорем Коломойським компаній, що мали активи в Криму. У червні ЗЕБ повідомив, що подав до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма позов до України через порушення нею положень міжурядової угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій із РФ 1998 року. Тоді ж стало відомо, що державний виконавець виставив на продаж на біржі ПФТС 99,8% акцій ПІБ зі стартовою ціною $20,6 млн, а аукціон призначено на 28 серпня.

ЗЕБ назвав майбутній аукціон незаконним, і, як випливає з поширеного в середу повідомлення, за тиждень до його проведення попросив Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма призначити надзвичайного арбітра і розглянути питання про заборону Україні реалізовувати акції ПІБ до того моменту, як склад арбітрів не розгляне вимог держкорпорації по суті.

Інтерес до купівлі ПІБ виявляли кілька компаній - ТОВ "ФК "Женева" і "Європейське ощадне товариство" (обидва - Київ), пов'язані з інвестиційним бутиком Investohills екс-глави українського Альфа-Банку Андрія Волкова, а також ТОВ "Кредитна установа "Інвестиційна" Олександра Зінов'єва. Проте, як повідомила біржа ПФТС, жодної заявки на запланований на 28 серпня аукціон так і не було подано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА