17:17 20.09.2019

Мінекономрозвитку оприлюднило законопроект про відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року

2 хв читати
Мінекономрозвитку оприлюднило законопроект про відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в п'ятницю оприлюднило на сайті законопроект зі змінами до законодавства щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, згідно з яким купувати такі земельні ділянки можуть громадяни та юридичні особи України, територіальні громади, держава.

Згідно з документом, заборону на продаж сільгоспземель пропонується зняти з 1 жовтня 2020 року.

Водночас законопроект пропонує позбавити права на купівлю землі фіз- і юросіб, іноземні держави, які потрапляють під дію закону про санкції.

"Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов'язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності", - зазначено в тексті документа.

Сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності громадянина або юридичної особи України, з урахуванням пов'язаних осіб: у межах однієї області не має перевищувати 15% земель сільськогосподарського призначення такої області; не повинна перевищувати 0,5% земель сільськогосподарського призначення України, зазначено в документі.

Громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність із розстрочкою платежу до п'яти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок без проведення земельних торгів, свідчить текст законопроекту.

Крім цього, документ передбачає створення програмного забезпечення Державного реєстру прав, яке забезпечить взаємодію між Держреєстром речових прав на нерухоме майно, Державним земельним кадастром, Єдиним держреєстром юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань для отримання даних про загальну площу земельних ділянок сільгосппризначення у власності однієї особи та пов'язаних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА