19:19 26.11.2019

"Нафтогаз" погодив передачу нового оператора ГТС у власність "Магістральних газопроводів України"

2 хв читати
"Нафтогаз" погодив передачу нового оператора ГТС у власність "Магістральних газопроводів України"

НАК "Нафтогаз України" погодив низку рішень, необхідних для відокремлення від компанії діяльності з транспортування природного газу.

Згідно з документами, оприлюдненими на сайті АТ "Укртрансгаз" (УТГ), "Нафтогаз" як його акціонер своїм рішенням №308 від 21 листопада затвердив ринкову вартість використовуваних під час транспортування природного газу активів УТГ, які у рамках анбандлінгу передаються ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ), на рівні 3 млрд 209,072 млн грн.

Рішенням №309 НАК постановив здійснити відчуження зазначених активів з метою їх передачі ОГТСУ. Документом №310 "Нафтогаз" доручив УТГ підписати договір щодо продажу "Магістральним газопроводам України" (МГУ) 100% частки статутного капіталу ОГТСУ.

Водночас УТГ, відповідно до рішення акціонера (№311), має укласти з ОГТСУ угоду про купівлю новим оператором 950 млн куб. м природного газу з очікуваною вартістю понад 3 млрд грн.

МГУ, у свою чергу, згідно з повідомленням компанії в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), уже отримали відповідно до наказу Міністерства фінансів (№491 від 21 листопада 2019 р.) і розпорядження Кабінету Міністрів (№1086 від 15 листопада 2019 р.) погодження на купівлю статутного капіталу ОГТСУ.

Право власності перейде від АТ "Укртрансгаз" до МГУ з 1 січня 2020 року. Договір купівлі-продажу буде підписано на умовах розстрочки платежу терміном на 15 років і встановленням динамічної ціни, розрахованої за погодженою сторонами формулою.

Як повідомлялося, уряд 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором газотранспортної системи буде ОГТСУ, яка нині є 100% "дочкою" "Укртрансгазу". Уряд визначив, що ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України", 100% акцій якого Кабмін уже передав в управління Міністерству фінансів. Новий оператор, якому держава передасть в управління газотранспортну систему терміном на 15 років, зможе повноцінно розпочати роботу з 1 січня 2020 року.

Модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакета, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору відповідно до європейських правил. Чинний десятирічний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" завершується 1 січня 2020 року.

22 листопада Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила попереднє рішення про сертифікацію ОГТСУ. Україна вже направила до Секретаріату Енергетичного співтовариства документи на погодження. Остаточна сертифікація очікується в другій половині грудня.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів близько 38 тис. км, до неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА