19:29 28.11.2019

Запропоновані Мінекоенерго умови щодо pre-PPA суперечать узятим Україною зобов'язанням перед інвесторами

2 хв читати
Запропоновані Мінекоенерго умови щодо pre-PPA суперечать узятим Україною зобов'язанням перед інвесторами

Умови, які пропонує Міністерство енергетики та захисту довкілля для "зелених" проектів, запланованих до реалізації за pre-PPA (договорами купівлі-продажу е/е за діючим "зеленим" тарифом для майбутніх об'єктів), суперечать узятим Україною перед інвесторами зобов'язанням.

Відповідна позиція низки іноземних девелоперів великих ВЕС, зокрема компаній NBT, Vindkraft Ukraine, LongWing Energy, Greenworx Holding, міститься в надісланому 27 листопада профільному міністру листі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Ініціатори документа вважають, що для інвесторів у вітрову енергетику, що підписали до 31 грудня 2019 року pre-PPA, має зберегтися передбачене чинним законодавством право на будівництво об'єктів протягом трьох років.

"Примушування інвесторів до участі в аукціонах або реструктуризації буде порушенням узятих Україною перед інвесторами зобов'язань", - констатується в листі.

Його автори не вважають аукціони "життєздатною" для своїх об'єктів моделлю й акцентують увагу на відсутності в учасників ринку чіткого розуміння того, як функціонуватиме з 2020 року нова система підтримки ВДЕ. Зокрема, інвестори вказують на відсутність вторинного законодавства і затверджених квот. Щодо останніх компанії нагадують, що, згідно з пропозиціями НЕК "Укренерго", квоти на 2019 рік сумарно, для всіх видів генерації, можуть становити 200 МВт.

У документі також зазначено, що реструктуризація "зеленого" тарифу не повинна негативно впливати на наявні об'єкти. Більше того, якісно продуманий механізм може залучити велику кількість заявок на реструктуризацію. Компанії готові розглянути зміну тарифу, але тільки у тому разі, якщо вона здійснюватиметься з урахуванням викладених раніше (у листах до президента України та профільного міністра) рекомендацій.

У листі також висловлено думку про неприпустимість норм, пропонованих законопроектом №2236-2 у частині ВДЕ. Крім того, відзначається необхідність відмови від ініціатив щодо скасування пільгового ПДВ для імпортного обладнання для сонячних та вітроелектростанцій.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та захисту довкілля представило основні положення законодавчої ініціативи щодо збалансування дефіциту ДП "Гарантований покупець". Серед іншого у законопроекті, реєстрацію якого відомство анонсувало найближчими днями, буде передбачено, що інвестори в СЕС, які підписали pre-PPA і ще не ввели свої об'єкти в експлуатацію, за бажання отримувати діючий тариф мають закінчити свої проекти до 1 квітня 2020 року, інвестори у ВЕС - до кінця наступного року.

"Якщо компанію не було введено в експлуатацію, у неї буде два виходи: або реструктуризація, або аукціон", - уточнив заступник міністра Костянтин Чижик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА