13:07 18.11.2020

Екс-глава Мінфіну Уманський закликає до публічного секвестру держбюджету-2020 приблизно на 100 млрд грн

2 хв читати
Екс-глава Мінфіну Уманський закликає до публічного секвестру держбюджету-2020 приблизно на 100 млрд грн

Екс-міністр фінансів та екс-радник керівника Офісу президента України Ігор Уманський закликає до публічного секвестру держбюджету-2020 року, приблизно на 100 млрд грн.

"Ми розуміємо, що де-юре, у прозорий спосіб, або де-факто секвестр в Україні цього року буде. Але я переконаний, що робити його в ручному режимі чиновниками з незрозумілою мотивацією - це невірний шлях", - сказав Уманський під час прес-брифінгу біля стін Верховної Ради в середу.

"Те, що я бачу і за тим, як спілкуюся з представниками уряду, ринку, щонайменше, 100 млрд грн не буде проведено видатків", - додав він, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що під загрозою насамперед соціальні видатки. При цьому емісія створює ризики для макроекономічної, курсової та інфляційної стабільності, але дасть змогу тільки перенести колапс системи на невеликий термін.

Уманський також розкритикував податкову і митну реформи, зазначивши, що відновилася практика затримок бюджетного відшкодування ПДВ.

Раніше екс-перший заступник міністра економіки та керівник з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ) Павло Кухта повідомляв, що на 9 листопада непрофінансовано майже чверть видатків державного бюджету - 323 млрд грн, з яких 140 млрд грн - так звані соціальні видатки (виплати пенсій, зарплат і соцвиплат у листопаді-грудні). При цьому план за доходами держбюджету на два останніх місяці передбачає 111 млрд грн.

"За умови сильного перевиконання на 25% (яке зараз відбувається "азаровським" шляхом: фіскали не відшкодовують ПДВ експортерам і пресують бізнес платити наперед) вийде якраз трохи менше ніж 140 млрд грн - достатньо для зарплат, пенсій і соцвиплат, але нічого більше. З урахуванням удару по економіці від локдауну - таке перевиконання оптимістичне", - написав Кухта у Facebook.

Отже, державі потрібно профінансувати приблизно дві третини планового дефіциту бюджету на 2020 рік – майже 200 млрд грн, до того ж у листопаді-грудні необхідно рефінансувати 49 млрд грн погашень за державним боргом, пояснив екс-заступник міністра економіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА