21:01 02.02.2021

"Нафтогаз" домовився з 29 компаніями про газ для населення до 6,99 грн/куб. м у лютому

3 хв читати
"Нафтогаз" домовився з 29 компаніями про газ для населення до 6,99 грн/куб. м у лютому

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" уклала нові договори з 26 збутовими підприємствами з 13 регіонів для постачань газу населенню в лютому за фіксованою урядом граничною ціною - до 6,99 грн/куб. м, ще три постачальники вирішили працювати за підписаними раніше річними контрактами, взявши на себе всі цінові ризики.

"Нафтогаз Трейдинг" надасть ресурс 29 компаніям (з 60 наявних постачальників населенню - ІФ) з очікуваними постачаннями понад 100 млн куб. м на місяць для забезпечення майже 1,2 млн побутових споживачів", - ідеться в прес-релізі групи.

З урахуванням даних Держстату про 11,6 млн побутових споживачів у країні, основний гравець на ринку постачань населенню "ЙЕ Енергія", який представляє підконтрольні Дмитру Фірташу газзбути, не погодився працювати на умовах "Нафтогазу" для постачань газу населенню.

У "Нафтогазі" нагадали, що пропозицію про умови реалізації газу в лютому розміщено у відкритому доступі на сайті "Нафтогаз Трейдингу", вона доступна всім газзбутам. Договір передбачає передачу компанії EIC-кодів побутових споживачів і їхніх адрес для формування прогнозних обсягів поставок і гарантування цільового використання газу. Ціна на непідтверджені обсяги визначатиметься за ринковою формулою на дату поставки.

При цьому рамковий договір містить пункт про нерозголошення інформації для забезпечення захисту даних. Партнери "Нафтогаз Трейдингу" перед підписанням контракту пройшли процедуру комплаєнсу.

За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, група забезпечила газом усі зацікавлені збутові підприємства на умовах, що дозволяють їм працювати в період дії граничних цін на газ.

"Більшість гравців ринку продовжують виконувати свої зобов'язання, щоб зберегти лояльність споживачів. "Нафтогаз" їм у цьому допомагає. Для нас важлива кожна компанія, обслуговує вона 100 домогосподарств або 350 тисяч. Наголошу, що абоненти збутових підприємств не стають нашими клієнтами. Саме тому ми й запитуємо знеособлені дані, щоб газ за фіксованою ціною потрапив тим, кому він і призначався, - населенню", - зазначив він.

Коболєв наголосив, що Україні необхідно створити базу споживачів енергоресурсів, що дозволяє надавати адресну допомогу найбільш незахищеним абонентам у період різких коливань цін.

"Це стане фінальним кроком на шляху завершення реформи газового ринку України і при цьому дозволить ефективно реалізовувати соціальні механізми захисту тих, хто цього потребує. "Нафтогаз України", який забезпечує газом напряму 9% населення, просуватиме цю ідею і готовий брати участь в її реалізації, з дотриманням норм про захист особистої інформації", - резюмував глава групи.

Як повідомлялося, на тлі зростання цін на газ на європейських ринках через значні холоди Кабінет Міністрів України постановою №25 від 18 січня 2021 року впровадив граничну ціну газу для побутових споживачів (населення) розміром 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року. Для можливості встановлення граничної ціни на природний газ уряд вніс його до переліку соціально значущих товарів.

За даними Держстату, за 6 місяців 2020 року побутові споживачі використали 4,3 млрд куб. м газу.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА