15:47 25.04.2024

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

3 хв читати
Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Мер Києва Віталій Кличко просить уряд спростити процедуру забезпечення автомобілями ветеранів війни, відмовившись від вимоги надавати окремий висновок регіональної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації (КМДА).

"Мер Києва Віталій Кличко звернувся до прем’єр-міністра України з проханням розглянути можливість внесення змін до нормативно-правових актів для максимальної спрощеності та оперативності забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни, які отримали ушкодження внаслідок захисту нашої держави від російської агресії", - ідеться в повідомленні пресслужби в четвер.

Як уточнюється в повідомленні, йдеться про скасування необхідності отримувати окремий висновок МСЕК, у якому буде зазначено "наявність медичних показань для забезпечення автомобілем і наявність або відсутність протипоказань до керування ним".

Кличко нагадав, що відповідно до закону "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" держава надала право на отримання автомобіля людям з інвалідністю. Відповідна процедура затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 №999. Нині в столиці на обліку для забезпечення автотранспортом перебуває вже 3956 осіб. "Утім, із 2013 року в державному бюджеті України асигнувань на фінансування цих потреб не передбачалося", - наголошується в повідомленні.

"Враховуючи важливість соціалізації учасників бойових дій після повернення з військової служби, в Києві за рахунок відповідної міської програми передбачена часткова компенсація за придбаний автомобіль киянам – особам з інвалідністю І та ІІ груп, які внаслідок поранення та/або каліцтва, одержаного під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, отримали ушкодження, що призвели до втрати верхніх та/або нижніх кінцівок (їхніх частин). У бюджеті Києва на 2024 рік на це передбачено 9 320 400 грн", - зазначив Кличко.

Він також звернув увагу, що для подачі заявки на забезпечення автомобілем або отримання часткової компенсації за придбаний автомобіль киянам-захисникам і киянкам-захисницям необхідно отримувати окремий висновок МСЕК, у якому буде зазначено наявність медичних показань для забезпечення автомобілем і наявність або відсутність протипоказань до керування ним. Оскільки це створює додаткові бар'єри в реалізації людьми з інвалідністю своїх прав на гідне та комфортне життя, мер Києва звернувся з пропозицією:

1) внести зміни до статті 7 закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" щодо надання права МСЕК визначати у своїх висновках можливість забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема внаслідок війни;

2) ініціювати зміни щодо визначення в індивідуальних програмах реабілітації потреб у забезпеченні автомобілями, зокрема в розділі "Засоби для пересування" додатків 3-6 до Державної типової програми реабілітації осіб з інвалідністю, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2006 №1686;

3) переглянути умови забезпечення людей з інвалідністю автомобілями шляхом внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 №999;

4) ініціювати перегляд Міністерством охорони здоров’я кількох наказів, які стосуються затвердження Переліку медичних показань на право одержання автомобілів з ручним керуванням, а також затвердження форм індивідуальної програми реабілітації людей з інвалідністю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ - заява МЗС

Фон дер Ляєн за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном заявила про готовність до рішучих заходів для захисту економіки ЄС

Шмигаль обговорив із новим прем'єром Ісландії Бенедіктссоном зміцнення співпраці

Оголошення РФ про навчання з нестратегічними ядерними силами - ще один доказ безвідповідальної поведінки Кремля - Стано

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА