14:10 07.09.2023

Лубінець назвав головні порушення в системі ВЛК, перевірку якої офіс омбудсмена планує завершити до кінця вересня

2 хв читати
Лубінець назвав головні порушення в системі ВЛК, перевірку якої офіс омбудсмена планує завершити до кінця вересня

Корупція, черги, низькі заробітні плати співробітників, відсутність належних умов для перевірки громадян є головними порушеннями в системі військово-лікарських комісій (ВЛК), виявленими офісом українського омбудсмена, перевірку якої інституція планує завершити до кінця вересня, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Номер один - це корупція, номер два - величезні черги, номер три - маленькі заробітні плати, номер чотири - нестворені умови: дуже часто ми бачили проблеми з доступністю, з повітрям, температурою, особливо в умовах спекотного літа, коли про кондиціонери ніхто й не чув. Багато технічних проблем", - сказав Лубінець у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він переконаний, що повна цифровізація військово-лікарських комісій є єдиним механізмом, щоб перемогти наявну в системі ВЛК корупцію. Такою була й одна з рекомендацій офісу омбудсмена, наданих команді новопризначеного міністра оборони України Рустема Умєрова.

"Наступне (що ми рекомендували - ІФ-У) - це цифровізація черг, оскільки нині вона виглядає, як та, яку потрібно фізично відстояти в реєстратурі, а вже після можна записатися до цифрової. Це точно не той варіант, який нам необхідний. І третє - це максимально швидке напрацювання механізмів єдиної медичної бази всіх громадян України, які перебувають у лавах ЗСУ або які потенційно можуть потрапити до лав ЗСУ", - додав Лубінець.

Він також нагадав, що офіс омбудсмена вже перевірив понад 70% ВЛК (загалом їх налічують 833) і планує "до кінця місяця завершити перевірку всіх 100% ВЛК, які створені наразі в Україні".

Як повідомлялося, новопризначений міністр оборони Рустем Умєров 6 вересня у Верховній Раді, перед призначенням його на посаду, повідомив, що Міноборони планує запровадити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників, а також цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА