19:05 08.06.2021

"Київтеплоенерго" оскаржує в судах практику нарахування йому плати за ненадані послуги з передачі е/е

2 хв читати
"Київтеплоенерго" оскаржує в судах практику нарахування йому плати за ненадані послуги з передачі е/е

КП "Київтеплоенерго" оскаржує у Верховному Суді та інших судах практику нарахування йому з боку ПрАТ "НЕК "Укренерго" плати за послуги з передачі електроенергії магістральними мережами, які фактично не надаються, повідомило підприємство у вівторок.

"КП "Київтеплоенерго" звернулося до суду щодо захисту інтересів територіальної громади. Тривають судові розгляди (справи № 910/6137/21, № 910/6578/21, № 910/8763/21), одна справа (№ 910/16783/19) перебуває вже у Верховному Суді. "Київтеплоенерго" наполягає на усуненні дискримінаційної законодавчої колізії", − заявили в КП.

Як поінформували в компанії, від початку впровадження в Україні в 2019 році ринку електроенергії "Укренерго" нараховує "Київтеплоенерго" десятки мільйонів гривень щомісячно за фактично не надані послуги з передачі електроенергії магістральними мережами.

"Річ у тому, що в чинному законодавстві не врегульовано взаємовідносини між суб'єктами ринку електроенергії в разі, коли виробник використовує власну електроенергію на свої потреби, тобто не є ні постачальником, ні покупцем - як у випадку з "Київтеплоенерго", − пояснили в КП.

Унаслідок цієї законодавчої колізії виникла ситуація, коли електроенергія підприємства до магістральних мереж "Укренерго" не потрапляє, а нарахування за її транспортування здійснюються в повному обсязі, наголошують у "Київтеплоенерго".

"Отже, "Київтеплоенерго" добросовісно виконує свої зобов'язання перед "Укренерго", натомість "Укренерго", своєчасно отримуючи кошти, не виконує своїх зустрічних зобов'язань перед "Київтеплоенерго" і виставляє рахунки за ненадані послуги", − констатують у КП.

За його даними, отже, на 1 червня борг "Укренерго" перед "Київтеплоенерго" сягнув 1 млрд грн, що за вартістю порівнянне з обсягом фінансування двох річних програм КП із заміни зношених труб.

Водночас, як зазначається, приватні компанії-експортери законодавчо звільнені від сплати вартості транспортування електроенергії магістральними мережами на експорт.

КП "Київтеплоенерго" виробляє електроенергію на двох теплоелектроцентралях Києва ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, які забезпечують теплом 48% споживачів столиці й електроенергією − майже 60%. Частину електроенергії власного виробництва підприємство використовує для живлення об'єктів теплової інфраструктури в Києві. При цьому електроенергія транспортується міськими розподільними мережами, а магістральні мережі НЕК "Укренерго" взагалі не використовуються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА