10:56 05.06.2024

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

2 хв читати
Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

18% опитаних українців вважають, що президент України Володимир Зеленський виконав більшість або всі свої передвиборчі обіцянки, лише 5% заявляють про виконання главою держави всіх своїх обіцянок, ідеться в результатах дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 16-22 травня.

Ще 19% опитаних вважають, що Зеленський виконав близько половини своїх передвиборчих обіцянок, а 50% респондентів вважають, що він виконав меншість або жодну з обіцянок (25% вважають, що він не виконав жодної обіцянки, стільки ж - що виконано було меншість обіцянок).

У регіональному розрізі не набагато більше тих, хто вважає, що більшість або близько половини передвиборчих обіцянок Зеленського було виконано, у центрі та на півдні України. Навпаки, про невиконання обіцянок дещо частіше заявляли жителі заходу і сходу країни.

При цьому серед тих, хто вважає, що Зеленський виконав не всі обіцянки, найбільше респондентів (50%) пояснюють це наявністю нечесних, корумпованих людей у команді президента. Далі з приблизно однаковим результатом (26-32%) ідуть такі пояснення, як нестача компетентних людей у його команді, повномасштабне вторгнення, недосвідченість, вплив олігархів. Менше респондентів (9-14%) говорили про особисту корумпованість глави держави, вплив інших країн, розхитування ситуації опозицією, нереалістичність обіцянок.

"Важливо звернути увагу, що українці здебільшого фокусуються не на самому президентові (на його особистих якостях), а на його оточенні/команді. Так, на додаткове відкрите запитання щодо невдач президента найбільше людей говорили про повномасштабне вторгнення та про кадрову політику (до трійки також належать проблеми з боротьбою з корупцією). Зважаючи на те, що до президента зберігається висока довіра в суспільстві, релевантні та прозорі (для громадськості) кадрові рішення дадуть змогу підтримувати суспільну легітимність у цей важкий період", - зазначив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

КМІС проводив власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус", до якого на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум" було додано запитання щодо 5-річчя президентства Зеленського. Методом телефонних інтерв'ю (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 1002 повнолітніх респондентів, які проживають у всіх підконтрольних уряду регіонах України.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,5% - для показників, близьких до 5%. В умовах війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Отримані результати зберігають високу репрезентативність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба переконаний, що приєднання України до ЄС призведе до низки неочікуваних і позитивних наслідків для всього континенту та світу

ЄСПЛ одноголосно визнав застосування законодавства РФ в окупованому Криму незаконним - рішення

Президент Євроради назвав історичним моментом початок переговорів про вступ України та Молдови до ЄС

Країни Люблінського трикутника покладають на РФ відповідальність за економічну кризу на аграрних ринках

Президентка Єврокомісії: Бажаю Україні та Молдові успішного початку переговорів про вступ

Єрмак і Салліван обговорили підготовку до Саміту НАТО у Вашингтоні

Трамп у разі перемоги на виборах може припинити військову допомогу Україні, якщо вона не піде на мирні переговори з РФ - ЗМІ

Кулеба назвав три кроки до повноправного членства України у ЄС

РФ намагається переформатувати свідомість молодого покоління в Криму - Чубаров

Китай має намір сприяти мирним переговорам і політичному врегулюванню "української кризи", заявив Сі Цзіньпін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА