10:25 01.10.2019

Безсмертний оприлюднив текст про реалізацію "формули Штайнмайера", який планують ухвалити в ТКГ, і закликає в жодному разі не підписувати його

4 хв читати
Безсмертний оприлюднив текст про реалізацію "формули Штайнмайера", який планують ухвалити в ТКГ, і закликає в жодному разі не підписувати його

Колишній представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний оприлюднив текст документа про проведення виборів на Донбасі (реалізація так званої формули Штайнмаєра), який, як він стверджує, готується від імені ТКГ для глав держав "нормандського формату", а також вказує на неприпустимість його підписання.

"Цей папірець готується від імені ТКГ у Мінську для глав держав "нормандського формату" та подається, як так звана формула Штайнмаєра. Звертаю увагу всіх причетних до процесу на неприпустимість ухвалення такого документа, а тим більше підписання", - написав Безсмертний на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок уранці.

Як очікується, в Мінську у вівторок, 1 жовтня, відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Оприлюднений ним документ має заголовок "Імплементація "формули Штайнмаєра" в українське законодавство".

"Цей закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначено та проведено відповідно до Конституції України і спеціального закону України, що регулює дочасні місцеві вибори у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації підсумкової доповіді місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність загалом дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якій дає відповідь на запитання, погоджене у "нормандському форматі", затверджене Тристоронньою контактною групою і направлене Україною в її запрошенні й Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі, у разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, що дочасні позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей були проведені загалом відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на запитання, узгоджене в "нормандському форматі", затверджене Тристоронньою контактною групою та направлене Україною в її запрошенні й Головуванням ОБСЄ директору БДІПЛ", - йдеться у тексті цього документа.

При цьому на іншій своїй сторінці в соцмережі Facebook, де Безсмертний також оприлюднив цей документ, політик пояснив, чому категорично закликає не підписувати його представників України.

"Небезпека! У жодному разі українська сторона це не може підписувати у Мінську! Не можна це розглядати і у "нормандському форматі". Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації "влади" на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!" - написав він.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ у Мінську 18 вересня не було погоджено "формулу Штайнмаєра". Кучма заявив, що її реалізація можлива лише за умови виконання деяких пунктів.

"Представник України в ТКГ зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті т. зв. формули Штайнмаєра про місцеві вибори. Однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами", - написала тоді прес-секретар Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що ТКГ 18 вересня через технічне непорозуміння письмово не погодила умов проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

За його словами, остання редакція "формули Штайнмаєра" звучить так: "Закон набуває сили о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності до Конституції України та спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в якому міститься відповідь на запитання, погоджене в "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі в разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на запитання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА