14:43 29.11.2023

ЄС очікує виконання умов щодо САП і добору суддів для виділення Україні EUR1,5 млрд макрофінтраншу в грудні

2 хв читати
ЄС очікує виконання умов щодо САП і добору суддів для виділення Україні EUR1,5 млрд макрофінтраншу в грудні

Європейська комісія наразі завершує оцінку невиконаних Україною умов, які мають бути виконані до кінця програми "Макрофінансової допомоги +" Євросоюзу в 2023 році, що дасть змогу виділити в грудні останній транш цієї допомоги в розмірі EUR1,5 млрд, повідомив керівник торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес-Дієс.

"Примітно, що найважливіші з них належать до сфери верховенства права. Деякими прикладами є посилення САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури), а також зміни у доборі суддів в Україні", - сказав він під час презентації пілотного моніторингу виконання Україною програм МВФ і ЄС консорціумом RRR4U в Києві.

Як уточнили представники консорціуму, щодо добору суддів і САП ідеться про прийняття схвалених 21 листопада в першому читанні законопроєктів: №10140-д із поправками до закону "Про судоустрій і статус суддів" і деякі законодавчі акти щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри та №10060 про підвищення інституційної незалежності САП.

Окрім цього, зазначили в RRR4U, необхідно ухвалити законопроєкт про криміналізацію контрабанди №5420, який було схвалено в першому читанні в середині липня цього року.

"Отже, ми розглядаємо макрофінансову допомогу не тільки як інструмент, що допоможе Україні впоратися з труднощами платіжного балансу, з якими вона стикається, а й як спосіб заохочення та стимулювання реформ, що стали актуальнішими відтоді, як Україна стала країною-кандидатом минулого року", - зазначив Фернандес-Дієс.

Він наголосив, що такий самий принцип прив'язки фінансування до умов буде реалізовано і в програмі Ukraine Facility обсягом EUR50 млн на 2024-2027 роки, яку наразі готують, і ці умови буде зафіксовано в так званому Плані України, який нині обговорюють із цілою групою міністерств України.

"Умови, які будуть відображені в Плані, за суттю і змістом не відрізнятимуться від того, що ми вже маємо в галузі макрофінансової допомоги... Це покладе початок новій ері, новій епосі, так би мовити, "зумовленості" з боку України, яка буде тісно пов'язана зі шляхом вступу країни до ЄС", - зазначив керівник торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні.

За його словами, мета - допомогти Україні зберегти її фінансову стабільність, а також спонукати владу країни провести для цього корисні реформи, перебуваючи в тісному контакті з іншими донорами і, звісно ж, із МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА