13:51 25.09.2012

Законопроект про наклеп у медіаспільноті розцінюють як спробу повернути до країни "репресивні механізми"

3 хв читати

Українські медіаексперти закликають Партію регіонів зняти з розгляду парламенту України законопроект про наклеп, як такий, що загрожує поверненням "репресивних механізмів".

"Він несе загрозу не лише журналістам - він несе загрозу для кожного громадянина України, адже в ньому йдеться про кожного, хто користується інформацією", - сказала керівник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар на прес-конференції у вівторок у Києві.

За її словами, всі міжнародні інституції рекомендують країнам відмовлятися від практики криміналізації відповідальності за наклеп. "Повертати в таких умовах кримінальну відповідальність - це означає повертати досить репресивні механізми в українське законодавство", - вважає медіаексперт.

Також В.Сюмар закликала всіх небайдужих до цієї проблеми прийти 1 жовтня до українського парламенту на акцію протесту проти ухвалення цього законопроекту. "Ми сподіваємося, що Партія регіонів, яка була ініціатором цього законопроекту, почує голос і українських журналістів, і громадських організацій, і різних груп, візьме до уваги рекомендації міжнародних організацій, зокрема європейських структур, до яких нібито намагається інтегруватися Україна, і ухвалить рішення зняти цей законопроект, не підтримувати його, а – найкраще - скасувати голосування в першому читанні", -. сказала В.Сюмар.

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко під час прес-конференції зазначив, що наразі існує велика ймовірність ухвалення вищезазначеного закону загалом. "Ми розуміємо, що не було людей (в залі засідань Верховної Ради під час ухвалення закону в першому читанні - ІФ), що ніхто не голосував своїми картками, але результат є, і дуже просто для чинної влади показати результат у другому читанні", - зазначив він.

За словами Т.Шевченка, цей закон - це найкращий механізм залякування журналістів. "Це дуже проста можливість порушувати кримінальні справи, забирати сервери інтернет-видань, заарештовувати людей, садити їх у в'язницю, давати їм судимість, забороняти займатися професійною діяльністю. Гіршого закону я не можу й уявити", - наголосив медіаексперт.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Народний депутат, голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив упевненість, що законопроект про посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини обов'язково пройде суспільну дискусію перед другим читанням.

Радник президента Ганна Герман заявила про те, що президент України Віктор Янукович не підпише закон про наклеп, якщо Верховна Рада ухвалить його в чинній редакції.

У вівторок вранці стартувала Всеукраїнська акція протесту "Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп" проти ухвалення закону, що передбачає введення адміністративної і кримінальної відповідальності за наклеп.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА