18:10 03.10.2012

Законопроект про заборону в Україні пропаганди гомосексуалізму недосконалий і потребує доопрацювання - омбудсмен

2 хв читати

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська критикує ухвалений у першому читанні законопроект, який забороняє пропаганду гомосексуалізму і вводить кримінальну відповідальність за порушення такої заборони, і пропонує депутатам внести певні правки.

"Намагаючись заборонити "пропаганду гомосексуалізму", цей законопроект не дає жодного визначення цьому терміну, і цим порушує обов'язкову вимогу правової визначеності норм закону, яка випливає з конституційних принципів верховенства права (ст. 8) і рівності перед законом (ст. 24)", - йдеться у відкритому зверненні В.Лутковської до депутатів українського парламенту, поширеному в середу.

На її думку, відсутність такого визначення "може призвести до надмірного обмеження прав (всупереч ст. 22 Конституції України), зокрема, права на свободу вираження поглядів", що суперечитиме ст. 34 Конституції України та міжнародним зобов'язанням держави у сфері захисту прав людини - ст. 10 Конвенції про захист прав людини та основних свобод і ст. 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

"Це також створить широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема, працівників органів внутрішніх справ, які за своїм розсудом визначатимуть, що є "пропагандою гомосексуалізму" у кожному конкретному випадку", - вважає омбудсмен.

Вона просить врахувати цю позицію у підготовці законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)" до розгляду його у другому читанні.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 2 жовтня проголосувала в першому читанні за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір). За ухвалення проекту закону проголосували 289 народних депутатів із 350, зареєстрованих у залі.

Автори законопроекту пропонують встановити відповідальність за дії, що пропагують стосунки сексуального характеру між особами однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ чи використання теле-та радіоорганізацій для пропаганди гомосексуалізму.

Крім того, автори законопроекту пропонують доповнити статтю Кримінального кодексу про покарання за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства, жорстокості, расової та національної чи релігійної нетерпимості і дискримінації, положенням про такі дії щодо поширення гомосексуалізму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА