17:47 13.11.2012

Новий КПК надасть державі більше можливостей втручатися в економіку, приватне життя та інформацію - адвокати

2 хв читати

Адвокати заявляють, що новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) України містить кілька негативних моментів і буде комерціалізованим.

"Розробники Кримінально-процесуального кодексу говорять про те, що це щось передове, однак серед адвокатів є також песимісти й оптимісти. Я вважаю себе реалістом і бачу як негативні, так і позитивні наслідки (введення КПК - ІФ)", - сказав адвокат, президент Ліги захисту прав людини Ігор Годецький на прес-конференції у вівторок у Києві.

"Я вважаю, що цей кодекс очікуватиме доля Податкового кодексу", - сказав він, нагадавши, що після ухвалення Податкового кодексу парламент вніс до нього вже кілька десятків змін.

Зокрема, І.Годецький зазначив, що новий КПК містить норму про домашній арешт або обмеження пересування людини шляхом застосування електронних засобів. "А ви десь чули про те, що Міністерство внутрішніх справ чи інші правоохоронні органи проводили тендер на закупівлю таких приладів? Або бачили ви хоча б один з примірників?... Не треба писати нові кодекси, потрібно виконувати хоча б те, що є", - наголосив експерт.

За його словами, до прикладу, завдяки журналістам і широкому висвітленню в пресі питання про переповненість слідчих ізоляторів було вирішено без жодних законодавчих змін.

Критичні зауваження з приводу нового КПК висловив і старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького, захисник екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Микола Сірий. "Після набуття чинності цим кодексом ми з вами побачимо, що реальне життя надзвичайно відрізняється від тих декларацій, які лунали з боку розробників КПК ... Цей КПК надаватиме більше можливостей державі втручатися в економічну сферу, сферу конкуренції, приватного життя, інформації", - вважає адвокат.

За його словами, в новому КПК розбалансована система доказовості, розмиті поняття "взяття під варту і затримання". "Ця норма настільки широка, що вона надаватиме можливість затримувати і тримати під вартою будь-яку людину", - вважає М.Сірий.

Крім того, адвокат наголосив, що, на його думку, правильною є і теза про "комерціалізацію Кримінально-процесуального кодексу". За його словами, цей кодекс краще захищає власність. "Бізнес себе краще захистить, якщо він має вплив на суди", - зазначив М.Сірий.

Крім того, за його словами, якщо говорити про систему превентивних заходів, то ця система "на жаль, прив'язана до ідеї комерціалізації: ти до державного бюджету більше даєш - значить, твої права захищатимуть краще".

За словами М.Сірого, також на комерційну основу можуть бути поставлені і такі норми КПК, як угоди між органами кримінального переслідування і переслідуваною особою. Крім того, стане дорожчим захист прав людини, оскільки для того, щоб захистити свої права, доведеться наймати не одного адвоката, а цілі юридичні фірми або групи адвокатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА