17:01 19.11.2012

Тимошенко закликає опозиційні сили розпочати роботу в новому парламенті зі скасування нового КПК - захисник

3 хв читати

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликає опозиційні сили розпочати роботу в новому парламенті з питання про скасування нового Кримінально-процесуального кодексу (КПК), повідомив захисник екс-прем'єра, народний депутат Сергій Власенко.

"Юлія Володимирівна попросила мене сьогодні оголосити її заклик до всіх опозиційних сил у парламенті – одним із перших питань роботи цього парламенту поставити питання про скасування дії цього інструмента створення поліцейської держави, який влада називає "прогресивний Кримінально-процесуальний кодекс"... Цей кодекс насправді - це повне порушення української Конституції і це повне порушення прав громадян", - сказав С.Власенко журналістам після відвідування екс-прем'єра в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" №5 (Харків) у понеділок.

Обґрунтувавши негативну оцінку нового КПК, С.Власенко зазначив, що тепер не вимагається негайно повідомляти людину про те, що стосовно неї порушено кримінальну справу, тоді як старий КПК передбачав навіть можливість оскаржити постанову про порушення кримінальної справи, і суд міг припинити слідчі дії на час розгляду цієї скарги.

"Відповідно до вимог нового Кримінально-процесуального кодексу, особі, стосовно якої порушується кримінальна справа, навіть не повідомляють про те, що стосовно неї порушено кримінальну справу. Це означає, що проти будь-якого громадянина України можна порушити кримінальну справу, можна проводити слідчі дії, можна збирати докази, і людина навіть не знатиме про це", - наголосив С.Власенко.

Він детально зупинився на нормах, викладених у главі 21 "Негласні слідчі (розшукові) дії", зокрема, ст. 260 (аудіо-, відеоконтроль особи), ст. 261 (накладення арешту на кореспонденцію), ст. 262 (огляд та вилучення кореспонденції), ст. 263 (зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж), ст. 264 (зняття інформації з електронних інформаційних систем), ст. 267 (обстеження публічно недоступних місць, житла або іншого володіння особи), ст. 270 (аудіо-, відеоконтроль місця) та інших.

"Від сьогодні юридично ми з вами перебуваємо в режимі, коли влада юридично та законно може робити з нами все, що завгодно: вона може обшукувати таємно наші приміщення, вона може встановлювати там відеоспостереження, вона може перлюструвати нашу кореспонденцію - усе це за рішенням слідчого, без суду. Вона може встановлювати приховані камери на роботі. Вона може знімати інформацію з приватної кореспонденції та зберігати це", - наголосив С.Власенко.

Він відзначив також звуження можливостей захисника. "Для того щоб українські громадяни не мали ніякої можливості себе захистити, у нас повністю знищено роль захисника в цьому Кримінально-процесуальному кодексі. Захисник без дозволу та санкції слідчого нічого практично робити не може. У нього немає ніяких прав відповідно до цього документа, у нього немає ніяких можливостей. Він навіть не бере участі в слідчих діях, він є присутнім під час слідчих дій", - сказав С.Власенко.

Як повідомлялося, новий КПК набув чинності в Україні з 19 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА