15:58 07.02.2013

Свідок у справі Щербаня був готовий у середу і четвер до надання свідчень - прокурор

3 хв читати

Свідок, якого суд має допитати у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня, з’являвся в середу та в четвер на засідання Апеляційного суду Києва і готовий був надати свідчення, заявляє перший заступник начальника Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури Олег Пушкар.

"Особу свідка я не хочу розголошувати, у мене на це є певні причини, але скажу вам, що свідок, як вимагає того чинне законодавство, був присутнім і вчора і сьогодні. Але, як ви бачили, допитати свідка не вдалося з об'єктивних причин", - сказав він журналістам після судового засідання в четвер.

Прокурор наголосив, що фактично в середу та в четвер засідання як такого не було.

Він розповів, що цей свідок з'явився не на стадії досудового слідства. За його словами, на момент, коли екс-прем'єру України Юлії Тимошенко було вручено повідомлення про підозру в організації вбивства депутата Євгена Щербаня, "цього свідка було допитано і раніше... необхідність допиту цього свідка в суді регламентована нормами КПК, зокрема є певні підстави вважати, що на свідка чинитимуть тиск. Тому було ухвалено рішення, щоб його допитали з виконанням усіх вимог КПК".

Відповідаючи на запитання про те, чи готовий свідок свідчити, прокурор сказав: "Так".

Він також зазначив, що засідання суду буде результативним після того, як свідка допитають, і він надасть усі необхідні свідчення, "коли і сторона обвинувачення з'ясує у нього всі важливі для розслідування деталі, і сторона захисту поставить запитання".

На запитання про те, чи знає цей свідок особисто Ю.Тимошенко, він сказав: "Ми не обговорюватимемо питань, які стосуються показань свідка по суті. Це він сам скаже в судовому засіданні".

Прогнозуючи можливість присутності Ю.Тимошенко на судовому засіданні 13 лютого, О.Пушкар наголосив, що вона сама виявила бажання бути присутньою особисто під час допиту свідка, з чого можна вважати, що вона хоче бути присутньою на засіданні.

Водночас він нагадав, що протягом тривалого часу Ю.Тимошенко відсутня на судових засіданнях у Харкові.

"Як це буде зроблено (доправлення Тимошенко - ІФ), мені сказати складно, але з клопотань видно, що Юлія Володимирівна особисто висловила бажання бути присутньою під час судового засідання, і буде зроблено всі необхідні пропозиції, щоб її було доправлено до суду... ніяких перешкод цьому немає, якщо лише на це буде її згода".

При цьому прокурор уточнив, що яким чином Тимошенко буде доставлено - на вертольоті чи іншим транспортом (як запитали журналісти) до Києва для проведення слідчих дій, це визначатимуть не органи прокуратури, а пенітенціарна служба.

Він також допустив, що якщо Тимошенко впродовж розумних термінів, передбачених КПК, не буде присутньою на слідчих діях, то може бути ухвалено рішення про те, щоб провести ці дії без неї.

"Рішення про участь Тимошенко в допиті свідка у справі Щербаня в режимі відеоконференції було ухвалено з урахуванням стану здоров'я підозрюваної, щоб їй було зручніше, щоб її не турбувати", - пояснив О.Пушкар.

Водночас він додав, що дійсно нормами КПК передбачено, що якщо підозрюваний висловлює протест проти участі в режимі відеоконференції, то ці слідчі дії не проводять.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА