09:40 16.08.2013

Понад 20% жінок у період вагітності зазнавали дискримінації з боку роботодавця

2 хв читати

На запитання, чи піддавалися вони дискримінації з боку роботодавця в період вагітності, понад 20% жінок відповідають "так". Про це у програмі "Соціальний статус - Ваші права та пільги" на телеканалі Tonis повідомила представник спільного проекту Європейського Союзу та Ліги соціальних працівників України "Знову до роботи" Наталія Кравченко.

"Роботодавці неохоче беруть молодих жінок на роботу й часто примушують до звільнення, коли дізнаються про їхню вагітність", - сказала вона, посилаючись на результати анкетування, проведеного в рамках проекту.

За словами Н.Кравченко, захистити права декретниць покликані ухвалені 1 липня цього року зміни до пенсійного законодавства щодо зарахування декретної відпустки до страхового стажу, які зобов'язують роботодавців платити державі 33,2% єдиного соціального внеску в цей період. Однак, на її думку, розраховувати на позитивну реакцію бізнесу в цьому випадку складно, оскільки "податок на вагітних" може змусити частину роботодавців піти в тінь. "Скажіть, який роботодавець добровільно віддаватиме такі гроші?", - сказала Н.Кравченко.

За її прогнозами, новий норматив згодом зазнає змін, але наразі складно сказати, що і як необхідно змінювати. "Ми ще не бачимо прямих наслідків: перші страхові внески роботодавці мають платити наприкінці серпня. І тоді ми дізнаємося, які будуть надходження до держбюджету, й наскільки ефективні ці нововведення", - пояснила Н.Кравченко.

За її інформацією, анкетування серед працівниць, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною, засвідчило, що жінки з середньою освітою не поспішають після декрету повертатися на роботу, а планують народжувати другу дитину. "Переважно це пов'язано з тим, що держава надає велику допомогу при народженні дитини", - сказала Н.Кравченко. Щодо жінок із вищою освітою, то, як правило, вони впевненіше почуваються на ринку праці і вважають, що зможуть повернутися на своє робоче місце, оскільки знають свої права.

"Наші дослідження доводять, що загалом в Україні все ще існує тенденція дострокового повернення батьків із декретної відпустки. Наразі мало хто залишається у відпустці аж три роки. Причини різні. Понад 50% - це матеріальне становище. Крім того, люди бояться втратити кваліфікацію або робоче місце", - пояснила Н.Кравченко.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА