13:34 16.08.2013

Глава МЗС Швеції допускає, що Росія розпочала мовчазну торговельну війну з Україною для блокування відносин з ЄС

2 хв читати
Глава МЗС Швеції допускає, що Росія розпочала мовчазну торговельну війну з Україною для блокування відносин з ЄС

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт стурбований ситуацією з проблемою ввезення української продукції до РФ та вбачає в цих діях намір Росії блокувати відносини Києва з Європейським Союзом.

"Росія розпочинає мовчазну торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС? Це може бути дуже серйозно", - написав він на своєму акаунті в Twitter.

Як повідомлялося, Федерація роботодавців України (ФРУ) 14 серпня заявила, що Митна служба РФ із 14 серпня включила до переліку "ризикових" усіх без винятку українських імпортерів, що, за оцінками ФРУ, означає повне зупинення українського експорту на невизначений час.

За підрахунками об'єднання, експорт українських товарів до РФ у другому півріччі 2013 року прогнозувався на рівні $8,5 млрд. ФРУ вважає, що втрати України від дій російської сторони можуть сягнути у другому півріччі $2-2,5 млрд.

При цьому у Федеральній митній службі Росії від коментарів відмовилися.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров в четвер заявив, що проблеми в торговельних відносинах із Росією пов'язані зі створенням та структуризацією Митного союзу: "Нині є певні складнощі, пов'язані насамперед, як ми вважаємо, з утворенням, структуризацією та формалізацією Митного союзу. У нас з'являються відмінності в підходах".

Він висловив переконання, що вирішення цього питання лежить у площині узгодження позицій двох країн. "Це - робота непроста, важка, але вона, безумовно, дасть свої результати. Ми в цьому глибоко переконані", - зазначив глава уряду.

М.Азаров укотре заявив, що не потрібно протиставляти співпрацю України з Європейським Союзом та її співпрацю з МС. "Ми не маємо альтернативи. Ми розвиватимемо нашу співпрацю і з Європою, і з країнами Митного союзу", - наголосив М.Азаров.

Згодом український прем'єр доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів до Росії та створити для цього відповідну робочу групу.

За словами урядового уповноваженого України з питань співпраці з РФ, СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна, Україна не отримувала від російської сторони офіційні документи, що підтверджують порушення українськими експортерами норм законодавства Митного союзу або безпосередньо митного законодавства Росії: "На сьогодні немає документів, які підтверджують, що українські товаровиробники порушили законодавство Митного союзу або Російської Федерації. Такі документи російська сторона не надала".

В уряді РФ заявили, що рішення про зупинення імпорту з України ухвалювала митна служба, на рівні Кабінету Міністрів якихось рішень не було.

"В уряді занепокоєні ситуацією, що склалася (на російсько-українському кордоні), оскільки це позначається на торговельно-економічних зв'язках. Але це рішення митних органів, а на рівні уряду жодних рішень щодо регулювання імпорту з України не було", - заявили "Інтерфаксу" в департаменті прес-служби та інформації уряду РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 1 ракетного й 40 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА