15:56 28.10.2013

Україна та Росія дуже залежні одна від одної - Кожара

3 хв читати
Україна та Росія дуже залежні одна від одної - Кожара

Україна та Росія дуже залежні одна від одної у своїй багатовіковій історії, в плані різних сфер співпраці, економіки, культурних зв'язків, вважає міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

"Ми дуже залежимо один від одного. Росія - багаторічний і найбільший за обсягами товарообігу наш торговельний партнер. Ця позиція не змінюється, незважаючи на те, що цього року двосторонні обсяги дещо впали", - заявив Л.Кожара, виступаючи разом із главою російського МЗС Сергієм Лавровим із лекцією перед студентами Донського державного технічного університету та професорсько-викладацьким складом.

Л.Кожара наголосив, що "також і Україна важлива для Росії". "За підсумками минулого, 2012 року, Україна стала п'ятою країною за торговельним партнерством для Росії після Китаю, Нідерландів, Німеччини, лише Італія дещо нас обігнала", - сказав глава українського МЗС.

При цьому Л.Кожара наголосив, що в частці російського зовнішньоторгового обігу "ми упевнено обходимо такі країни, як Білорусь, Туреччина, Японія та багато інших".

Глава українського МЗС зазначив, що "Україна на сьогодні вробляє потяги і літаки, кораблі та космічні апарати". "Сьогодні з російською корпорацією "Енергія" у нас успішно діє космічний проект "Морський старт", який створили чотири країни - Україна, Росія, Норвегія та США. Ми спільно запускаємо комерційні ракети в космос, неподалік американського штату Гаваї", - сказав глава українського МЗС.

Л.Кожара зазначив, що у сфері IT-технологій Україна сьогодні також посідає лідерські позиції у світі у сфері створення комп'ютерних програм.

"IT-аутсорсинг - це дуже великий ринок в Україні, і його масштаби наближаються до $2 млрд. На цьому ринку працюють 30-40 тис. українських програмістів. За темпами зростання IT-сфери Україна перебуває на другому місці після Індії", - сказав глава українського МЗС.

За словами Л.Кожари, на сьогодні Україна відіграє дедалі більш важливу роль у сільському господарстві. Так, частка України у світовому виробництві зерна становить близько 9%, соняшникової олії - 25%. Україна є сьомою у світі за величиною ресурсів орних земель.

"Цей ресурс ми використовуємо сьогодні не повною мірою. Найближчими роками після проведення аграрної реформи становище суттєво зміниться", - сказав Л.Кожара.

Глава українського МЗС зазначив, що "це відкриває великі можливості для російсько-українських відносин".

Л.Кожара також відзначив значну роль України в розвитку туристичного ринку, "світ відкрив Україну як країну з величезним туристичним потенціалом". "За даними Всесвітньої туристичної організації, наша країна посідає 12-е місце в рейтингу за загальною популярністю туризму", - сказав він.

Глава українського МЗС зазначив, що минулого року Україну відвідали 9,5 млн російських громадян. Цього року Україна після травневих свят стала світовим лідером, за оцінками експертів, за кількістю заброньованих росіянами готельних місць у першій половині травня.

Глава українського МЗС також зазначив, що Україна зробила значний внесок у розбудову російської державності, "є багато імен державних діячів, якими пишається Росія, це сподвижник Петра Першого киянин Феофан Прокопович, уродженець Чернігівщини граф Олексій Розумовський і ціла плеяда інших державних діячів і воєначальників.

У зустрічі з колективом ДДТУ глав зовнішньополітичних відомств Росії та України взяв участь губернатор Ростовської області Василь Голубєв.

Ректор ДДТУ Бессаріон Месхі повідомив, що, згідно з постановою вченої ради вишу, главі українського МЗС Л.Кожарі та главі російського МЗС Сергію Лаврову присвоєно звання почесних докторів вишу з врученням мантій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кулеба привітав естонського депутата Крісто Ене Вага, який приїхав до Києва з Таллінна на велосипеді

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА