11:53 30.10.2013

Мінагропрод України звинувачує Росспоживнагляд у брехні за підсумками перевірки Roshen

3 хв читати
Мінагропрод України звинувачує Росспоживнагляд у брехні за підсумками перевірки Roshen

Українська сторона виконала всі умови Росспоживнагляду щодо організації інспекції кондитерських фабрик корпорації Roshen, При цьому інспекційна група Росспоживнагляду порушила процедуру перевірок та на цьому етапі відмовилася від конструктивного вирішення питання двосторонньої торгівлі, йдеться в повідомленні прес-служби Мінагропроду України в середу.

"Такі дії суперечать законодавству обох країн та нормам і вимогам Світової організації торгівлі. Заява Росспоживнагляду стосовно підсумків перевірки українських фабрик корпорації Roshen містить відверто неправдиву інформацію, а її тональність не відповідає духу українського-російської співпраці", - зазначено в документі.

Мінагропрод нагадує, що Росспоживнагляд звинуватив українського виробника в неналежному контролі якості сировини, відсутності дозволів на експорт до РФ продукції основного виробника сировини та у виготовленні продукції на основі застарілих нормативів, що було розцінено як недотримання санітарних норм РФ. Українська сторона вважає ці висновки безпідставними.

На її думку, необґрунтованими є твердження про невиконання корпорацією вимог до вхідного контролю сировини: вона пройшла всі внутрішньодержавні процедури контролю на дотримання показників безпечності й отримала відповідні державні санітарно-гігієнічні висновки, що підтверджують відповідність санітарно-хімічним показникам безпечності. Зазначені документи було продемонстровано інспекторам Росспоживнагляду, а нехтування цими значимими документами свідчить про спроби дискредитувати систему контролю харчової безпечності, яка запроваджена в Україні, зазначено в повідомленні Мінагропроду.

Міністерство також звертається до російської сторони з проханням надати юридичне обґрунтування вимоги Росспоживнагляду щодо експорту продукції з сировини лише тих підприємств, які включені до реєстру допущених до постачань в РФ, адже цей прецедент може стати приводом для безпідставної заборони продукції інших українських підприємств.

"По-третє, не витримує критики позиція Росспоживнагляду, що продукція Roshen не відповідає санітарним вимогам РФ через розбіжності в харчовому законодавстві двох країн щодо нормування показників безпечності готової продукції", - зазначено в повідомленні.

Мінагропрод України нагадує, що український виробник-експортер продуктів харчування до РФ, незалежно від українських вимог до якості та безпечності, пройшов сертифікацію у відповідних уповноважених державних установах РФ, під час якої було підтверджено відповідність російським нормативним документам. Зокрема, в 2013 році корпорація Roshen пройшла сертифікацію у Брянському центрі стандартизації та управління якістю РФ.

Українське міністерство також заявляє, що 21-24 жовтня інспектори Росспоживнагляду під час перевірки фабрик Roshen не здійснювали відбору зразків для лабораторних досліджень.

Мінагропрод також укотре звертає увагу на порушення процедур перевірки українських підприємств, зокрема, йдеться про включення Росспоживнаглядом усупереч міжнародній практиці до групи інспекторів представника російського підприємства - головного конкурента корпорації Roshen на російському ринку. Окрім цього, інспектори відмовилися від складання акта перевірки фабрик Roshen, що суперечить вимогам російського законодавства.

Українське міністерство також нагадує, що Росспоживнагляд від самого початку не мав жодних підстав видавати наказ про заборону на ввезення продукції корпорації Roshen до Росії, оскільки він сам публічно визнав, що продукція Roshen повністю відповідає санітарному законодавству РФ. Згідно із законодавством СОТ, лише порушення вимог до безпечності продукції є підставою для рішення про заборону на її ввезення до країни-члена СОТ, зазначає Мінагропрод.

"Зі свого боку українська сторона продемонструвала готовність до компромісних рішень у питанні розблокування доступу продукції корпорації Roshen до російського ринку і висловлює готовність до професійного діалогу в межах міжнародного законодавства", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із головою Сеймасу Литви підсумки Саміту миру та подальшу співпрацю

Зеленський підписав законопроєкти про боротьбу з "чорним" зерном

Кабмін перенаправив 238,3 млн грн на будівництво фортифікацій на Харківщині

Графіки відключень е/е в середу діятимуть цілодобово - "Укренерго"

ВР ухвалила за основу законопроєкти Кабміну про реєстр установок на біопаливі та врегулювання питання розумних мереж - Мельничук

Кабмін визначив форму посвідчення, яке пред'являють під час вручення повістки

Кабмін скасував обмеження на бронювання фахівців із розмінування операторів протимінної діяльності

Порошенко рекомендує провести другий Саміт миру в Нью-Йорку в межах Генасамблеї ООН

Угорщина погодилася підтримати кандидатуру Рютте на посаду генсека НАТО

Рекордна кількість офіцерів-випускників цьогоріч поповнить Сили оборони України - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА