16:58 29.11.2013

Сонячна енергетика України стала найпривабливішою в Євразії

2 хв читати

Сонячна енергетика України є найпривабливішою для ведення бізнесу в Євразії і перебуває на 29-й позиції у світовому рейтингу, зазначають аналітики канадської компанії Energici Holdings.

Україна набрала загалом 86 балів зі 100 можливих, при цьому лише чотири показники з 31 аналізованого були нижчими, ніж в інших країнах. На другому місці за привабливістю в Євразії опинилася сонячна енергетика Росії, на третьому - Казахстану.

Водночас у світовому рейтингу загальної привабливості ведення бізнесу Україна посіла скромне 89-е місце (в Євразії - 7-е), набравши лише 58 балів зі 100 можливих.

Незважаючи на це, Energici Holdings прогнозує, що сумарна встановлена потужність побудованих в Україні сонячних електростанцій у найближчі п'ять років зросте увосьмеро й на кінець 2017 року становитиме 3,087 ГВт. При цьому сонячне світло стане другим за важливістю відновлювальним джерелом енергії в країні.

Україна останні кілька років розвиває відновлювальну енергетику інтенсивніше, ніж традиційну, для зміцнення енергетичної безпеки та зниження негативного впливу галузі на довкілля. Найактивніше реалізуються проекти з будівництва фотоелектричних станцій, попри те, що тарифи на сонячну електроенергію наприкінці 2012 року було знижено на 15-27%.

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), сумарна встановлена потужність сонячних електростанцій у 2012 році збільшилася вдвічі - до 372 МВт, тоді як встановлена потужність вітряних електростанцій - на третину - до 194 МВт.

На різних етапах реалізації в Україні перебуває понад 100 проектів будівництва сонячних електростанцій загальною потужністю понад 1380 МВт. Такі об'єкти будують компанії з Португалії, Німеччини, Франції, Австрії, Чехії, Ізраїлю, а також вітчизняні девелопери.

Крім того, в країні останні три роки активно розвивається виробництво сучасного високотехнологічного устаткування для "зеленої" енергетики.

Ernst&Young з 2011 року регулярно вносить Україну до світового рейтингу країн, найпривабливіших для інвестування у відновлювальну енергетику.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА