11:34 26.06.2015

Приватні зовнішні кредитори відмовляються зробити внесок у відновлення України - звернення глави Мінфіну до громадян

2 хв читати
Приватні зовнішні кредитори відмовляються зробити внесок у відновлення України - звернення глави Мінфіну до громадян

Власники суверенних комерційних зовнішніх зобов'язань України, представлені спеціальним комітетом кредиторів, досі відмовляються зробити свій внесок у відновлення країни, заявила міністр фінансів Наталія Яресько у зверненні до громадян України.

"Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовилися (так у зверненні - ІФ) проводити предметні переговори про умови боргової операції, що відповідають трьом цільовим показникам, які встановлені програмою МВФ і яких необхідно досягти, щоб боргове навантаження на Україну не було надмірним", - зазначено у зверненні на сайті Мінфіну.

Н. Яресько заявляє, що приватні кредитори запропонували використовувати на погашення зовнішнього боргу валютні резерви країни, щоб уникнути фінансових втрат у нинішній ситуації.

За її словами, незважаючи на це, уряд України шукає можливості для інтенсифікації переговорів із спеціальним комітетом кредиторів і прагне знайти рішення, яке задовольнятиме всі сторони, забезпечить вирішення проблеми неприйнятного боргового тягаря й допоможе відновити економічне зростання.

"Але уряд розуміє, що кредитори можуть не бути зорієнтовані на досягнення згоди, зате і далі блокуватимуть вирішення цього питання. У такому разі уряд готовий використовувати наявне законне право, щоб припинити сплату міжнародним зовнішнім кредиторам, щоб захистити економіку України і зберегти її фінансові ресурси доти, коли прийнятна угода з кредиторами буде досягнута", - наголосила міністр фінансів.

Як повідомлялося, напередодні інвестбанк Goldman Sachs висловив думку, що уряд України може вже в липні скористатися наданим йому парламентом право припинити виплати за зовнішніми комерційними боргами і допустити дефолт із виплати купонного доходу за єврооблігаціями 24 липня. Н.Яресько пізніше, коментуючи це повідомлення, сказала, що "це теоретично можливо".

Технічна зустріч між Україною і спецкомітетом кредиторів за участю Міжнародного валютного фонду (МВФ) спланована на 30 червня у Вашингтоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА