15:49 05.08.2015

Україна почне 4-річний проект профілактики неінфекційних захворювань із семи пілотних регіонів

2 хв читати
Україна почне 4-річний проект профілактики неінфекційних захворювань із семи пілотних регіонів

Україна почне реалізацію чотирирічного проекту профілактики неінфекційних захворювань і зміцнення здоров'я із семи пілотних регіонів, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець.

"Імплементація проекту почнеться в семи пілотних регіонах - Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській областях і в Києві", - сказав він на прес-конференції в середу.

Заступник міністра також зазначив, що під час реалізації проекту Мінохоронздоров'я пропонує переглянути зміст і підхід до викладання в середніх школах предмета "Основи здоров'я".

"Цей предмет не має формуватися за залишковим принципом і сприйматися педагогами як покарання. У цьому є взаєморозуміння з Міносвіти", - сказав він.

Проект є частиною стратегічного плану "Здоров'я - 2020: основи європейської політики і стратегії для XXI століття". Він реалізується спільно з Бюро ВІЗ в Україні і Швейцарським бюро співпраці в Україні.

Проект передбачає, зокрема, розробку і впровадження нормативних актів, які будуть спрямовані на підтримку здорового харчування, фізичної активності й розвитку первинної медичної допомоги, а також на обмеження доступу до алкогольних і тютюнових виробів і нездорового харчування.

"Буде сформована державна політика, щоб зробити нездорове харчування недоступним, заборонити його пропаганду у вигляді спонсорства, обмежити споживання солі, трансжирів і цукру", - сказав головний дієтолог Мінохоронздоров'я Олег Швець.

У свою чергу, головний фахівець Мінохоронздоров'я за фахом "Загальна практика - сімейна медицина" Лариса Матюха, у сфері розвитку первинної медичної допомоги проект передбачає, зокрема, прийняття низки нормативних актів, які будуть спрямовані на підтримку сімейної медицини й поліпшення умов роботи сімейних лікарів, зокрема і в питаннях фінансування.

Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про обсяг фінансування проекту, а також усіх заходів, передбачених планом "Здоров’я-2020", І.Перегінець зазначив, що цей обсяг буде розрахований з огляду на законодавчі зміни системи охорони здоров'я, яку буде ухвалено на законодавчому рівні.

Загалом для реалізації плану "Здоров’я-2020" Мінохоронздоров'я чекає узгодження й ухвалення відповідного розпорядження Кабміну до кінця 2015 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА