17:31 11.08.2015

Глава Мінфіну України відбула до США на переговори з кредиторами

3 хв читати
Глава Мінфіну України відбула до США на переговори з кредиторами

Міністр фінансів України Наталія Яресько відбула до США переговорів із приватними кредиторами, які заплановані на 12 серпня, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар міністра Дарина Марчак у вівторок.

Зустріч намічена в Сан-Матео (San Mateo), штат Каліфорнія, де розташований центральний офіс найбільшого тримача українських єврооблігацій - Franklin Templeton.

"Фінальний раунд переговорів про реструктуризацію боргу", - анонсувала Н.Яресько цю зустріч минулого тижня у своєму акаунті у Twitter.

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами не зрушували з місця з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд облігацій країни не погодяться найближчим часом розпочати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі та знизити відсотки.

Комітет кредиторів, що представляє чотирьох великих тримачів облігацій на $8,9 млрд, у свою чергу, доводив, що і без списання основної суми Україна зможе вкластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відстрочення виплат.

Київ наполягав на списанні, спираючись на параметри програми МВФ, із кінця травня погрожуючи ввести мораторій на виплати, але водночас запропонувавши в середині червня додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими здійснюватимуть у разі досягнення Україною вищих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Переговори було розблоковано після зустрічі, що відбулася 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні за участю фонду. У середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а минулого тижня міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори вперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте лише на 5%.

Н.Яресько вже зазначила, що вважає таке списання недостатнім, і 4 серпня Україна направила оновлену пропозицію щодо реструктуризації, суть якої поки що не розголошується. Днем пізніше Мінфін погодився на прохання комітету кредиторів перенести зустріч, заплановану на 6 серпня, на 10-11 серпня з метою надати комітету більше часу на підготовку оновленої та поліпшеної пропозиції щодо реструктуризації боргу. При цьому Мінфін наголосив, що у разі нездатності досягти такої домовленості на початку наступного тижня, Україна буде вимушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування її програми співпраці з МВФ.

Як зазначають експерти, 23 вересня настає термін погашення єврооблігацій України на $500 млн, і у разі рішення Києва вступити в переговори з їх тримачами, щоб відкласти погашення, йому необхідно найближчими днями зробити офіційне повідомлення про це або одразу запропонувати умови реструктуризації.

На сьогодні Києву вдалося домовитися із зовнішніми приватними кредиторами Укрексімбанку та Ощадбанку про реструктуризацію єврооблігацій та інших зобов'язань на суму відповідно $1,5 млрд та $1,3 млрд. Проте у випадку держбанків йшлося лише про пролонгацію термінів погашення без списання основної суми боргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА