14:55 29.10.2015

Holtec планує передати "Турбоатому" технології виробництва контейнерів зберігання ВЯП для ЦСВЯП

3 хв читати
Holtec планує передати "Турбоатому" технології виробництва контейнерів зберігання ВЯП для ЦСВЯП

НАЕК "Енергоатом", АТ "Турбоатом" і Holtec International (США) у середу в Брюсселі підписали Меморандум про взаємодію в рамках проекту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) для українських АЕС.

Згідно з повідомленням прес-служби НАЕК, меморандум передбачає передання "Турбоатому" технології Holtec з виробництва контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива системи HI-STORM.

Прогнозна вартість послуг "Турбоатома" для компанії Holtec може досягти $200 млн протягом наступних десяти років, зокрема близько $60 млн вартості обладнання для проекту ЦСВЯП. Holtec і "Турбоатом" передбачають можливість підписання комерційного контракту щодо проекту ЦСВЯП до січня 2016 року.

За словами виконавчого директора Holtec Кріса Сінгха, 10 років тому при підписанні контракту з "Енергоатомом" компанія ставила за мету максимальну локалізацію в Україні виготовлення всього обладнання, задіяного в ЦСВЯП. При цьому, "Турбоатом" не тільки зможе освоїти процес виготовлення такого обладнання, але в майбутньому зможе його експортувати.

У свою чергу генеральний директор "Турбоатом" Віктор Суботін висловив упевненість, що нові технології Holtec будуть швидко і якісно впроваджені підприємством, що надасть змогу посилити конкурентоспроможність вітчизняного машинобудування на світових ринках та забезпечить додатковий рівень енергетичної безпеки України.

За словами президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського, співробітництво в рамках меморандуму буде важливим етапом в реалізації програми імпортозаміщення "Енергоатому" і прискорить процес будівництва ЦСВЯП.

Як повідомлялося, "Енергоатом" і Holtec International підписали угоду про будівництво ЦСВЯП у 2005 році (після перемоги Holtec у відповідному конкурсі).

Додаткова угода до контракту від 26 січня 2015 року передбачає, що проектування і будівництво сховища здійснюватиме "Енергоатом", а постачання спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування - корпорація Holtec. У новій редакції договору також передбачено передання українській стороні технології Holtec з виробництва контейнерів для зберігання ВЯП.

Спорудження ЦСВЯП надасть можливість НАЕК значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке наразі переважно вивозиться на тимчасове зберігання до РФ. ВЯП з шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться до РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу (СВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

Розроблене київським "Енергопроект" техніко-економічне обґрунтування передбачає проектну місткість ЦСВЯП у 16,53 тис. відпрацьованих тепловиділяючих елементів, зокрема 12,01 тис. – з блоків ВВЕР-1000, 4,52 тис. – ВВЕР-440. При цьому ємність пускового комплексу становить 3,62 тис. збірок, зокрема 2,51 тис. – з ВВЕР-1000.

Передбачається, що в 2015-2017 році буде здійснено проектування і спорудження сховища, постачання обладнання і технологій Holtec і введення сховища в експлуатацію. Загалом до кінця 2020 року Holtec поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання ВЯП, подальше їх виробництво здійснюватиметься в Україні.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА