12:46 31.12.2015

Значного напливу європейських товарів в Україну з 1 січня не очікується

3 хв читати
Значного напливу європейських товарів в Україну з 1 січня не очікується

Із 1 січня 2016 року набуває чинності угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом, проте величезного напливу європейських товарів на український ринок не очікується, повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі з посиланням на заступника міністра Наталію Микольську.

"Мінекономрозвитку спільно з Нацбанком розробили прогноз розвитку українського ринку після набуття чинності угодою про ЗВТ з Євросоюзом. Згідно з нашими даними, жодного обвалу ринку вітчизняних товарів і величезного напливу європейських товарів не буде", - запевнила заступник глави МЕРТ.

За її словами, нульові мита буде введено лише на 70% усіх імпортних товарів, для інших товарів діятимуть перехідні періоди або режим обмежень. Ще одна з причин - девальвація гривні, через яку українські товари стали більш дешевими і конкурентоспроможними порівняно з європейськими.

За даними МЕРТ, із 1 січня 2016 року нульові ставки буде введено для промислових і сільськогосподарських товарів, товарів переробної та харчової промисловості. Крім того, на товари текстильної, кондитерської, хімічної галузей, на насіннєву продукцію, окремі зернові культури, фрукти, сухофрукти, приправи та спеції, іншу продукцію рослинного походження відбудеться симетричне скасування ввізних мит Україною та ЄС.

Надалі тарифна лібералізація для ЄС відбуватиметься протягом трирічного періоду (на деякі види рибної продукції, взуття, труби тощо), п'ятирічного періоду (телефонні апарати, апаратура для радіомовлення, лінзи для камер тощо) та семирічного періоду (апаратура для відеозапису, моторні транспортні засоби, добрива тощо).

У свою чергу Україна отримає можливість знизити ввізні мита протягом перехідного періоду: протягом трьох років - на капелюхи, парасольки, брущатку тощо; п'яти років - на посуд, обладнання для миття, трактори тощо; семи років - на автокрани, автобурові, транспортні засоби, оснащені електричними двигунами тощо; і 10 років - на легкові автомобілі.

"Завдяки такій тарифній лібералізації на нашому ринку з’являться дешевші європейські товари, для яких уже з наступного дня скасовується додатковий імпортний збір. Крім того, це стимулюватиме вітчизняних виробників вдосконалювати свій товар – підвищувати якість, більше уваги приділяти маркетингу", - вважає Н.Микольська.

Як повідомлялося раніше, проти набуття чинності ЗВТ між Україною та ЄС виступала Росія, яка вважає, що створення такої зони може негативно вплинути на її економіку.

РФ, Україна та ЄС тривалий час провадили тристоронні консультації для врегулювання спірних питань, але безуспішно. Тому Російська Федерація з 1 січня скасовує режим ЗВТ стосовно України і вводить продовольче ембарго.

У свою чергу українська влада підготувала торговельні санкції проти РФ, які буде введено у відповідь та після введення торговельних обмежень Росією.

За даними Державної служби статистики, обсяг експорту товарів з України до країн ЄС у січні-жовтні 2015 року становив $10,472 млрд, або 33,4% від загального обсягу експорту, і зменшився порівняно з відповідним періодом 2014 на 28,4%.

Імпорт товарів із країн ЄС становив $12,547 млрд, або 40,5% від загального обсягу, і зменшився порівняно з десятьма місяцями 2014 на 27,9%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

47 бригада повідомила про збитий російський вертоліт Ка-52 "Алігатор" вартістю $16 млн

У ЦПД спростували фейк про блокування евакуації з Вовчанська: З громади вивезли майже 6 тис. жителів, процес триває

Петиція про створення офіційного кладовища домашніх тварин у Києві не зібрала необхідних для розгляду голосів

Найближчими днями в Україні буде прохолодно, вітер північно-східний, уночі 1-6° тепла, вдень 11-16°

Окупанти збільшили використання китайських легких всюдиходів на фронті - британська розвідка

Дрони СБУ вразили нафтобазу та електропідстанцію в Бєлгородській і Липецькій областях РФ - джерело

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА