10:30 13.02.2024

IT-індустрію зараз турбують три головні питання - це мобілізація, бронювання та закордонні відрядження - СЕО Diia.City United

4 хв читати
IT-індустрію зараз турбують три головні питання - це мобілізація, бронювання та закордонні відрядження - СЕО Diia.City United

Ексклюзивне бліцінтерв'ю виконавчої директорки Diia.City United Наталії Микольської агентству "Інтерфакс-Україна"

Текст: Альона Манжело


- Як вийшло, що ви очолили спілку Diia.City United? Хто вам запропонував посаду виконавчої директорки?

- Очолити Спілку мені запропонували засновники, члени стратегічної ради (бізнес-лідери Олександр Косован, Олег Гороховський, Олександр Конотопський, Володимир Многолєтній, Артем Бородатюк, Ден Дмитренко - ІФ-У). Майже з усіма я була знайома ще задовго до її заснування. Ми вже пересікалися раніше: по бізнесу, по моїй роботі в уряді, у соціальних проектах.


- Перед тим, як очолити Спілку, ви займалися проектом Dattalion.

- Я займалася не лише Dattalion. Основний фокус - консалтинг для українських компаній щодо потенційного залучення фінансування та інвестицій з-за кордону, консультувала іноземні компанії в Україні по проектах відбудови. Я також є незалежною членкинею ПрАТ “Укргідроенерго”.

Dattalion - це мій волонтерський проект, і він лишається. Це найбільша база фотографій і відео за час повномасштабного вторгнення. У зв’язку з великою завантаженістю роботою в Diia.City United я передаю свої повноваження в проекті іншій людині. Він продовжить працювати – буде далі збирати фото, відео, свідчення очевидців.


- Скільки зараз членів в Diia.City United?

- У нас зараз 17 членів. Це компанії, які об’єдналися ще до публічного запуску проекту. Я переконана, що ця кількість досить швидко збільшуватиметься. Хоча для нас важлива передусім якість і репрезентативність. Ми бачимо у своїх лавах компанії, що мають сформовану репутацію, поділяють місію нашої Спілки, готові інвестувати свій час, аби  Україна стала найкращою юрисдикцією для технологічного бізнесу у світі.


- Тобто ви можете відмовити компаніям, які захочуть долучитися до Diia.City United?

- Звісно. В нас є низка критеріїв, які стосуються і репутації компанії, і інших питань.


- Бути резидентом "Дія.City" - це обов’язкова вимога, аби стати членом Спілки?

- У нас є два види членства. Перший – члени з правом голосу. Вони обов’язково мають бути резидентами "Дія.City". Другий – асоційоване членство. Воно передбачено для компаній, які розглядають членство, проте вони, наприклад, ще не впевнені щодо нього, або ж компанії, що займаються видами діяльності, на які наразі не поширюється "Дія.City". Асоційованими членами також можуть стати важливі учасники екосистеми, не зареєстровані в "Дія.City", - венчурні фонди, private equity фонди, інвестори, акселератори тощо.


- Яким коштом фінансуватиметься Спілка?

- За рахунок членських внесків та партнерської підтримки.


- Якими будуть ваші найперші кроки як Diia.City United?

- Нам важливо показувати результати для наших членів і працювати над їх запитами. Аби з’ясувати, які проблеми найбільше турбують технологічний бізнес, ми провели наше спільне з Міністерством цифрової трансформації України опитування.

Три найбільші питання, що наразі турбують технологічну галузь, – це мобілізація, бронювання і закордонні відрядження. Тому наше найперше завдання - працювати з законопроектом про мобілізацію (урядовий проект закону №10449 – ІФ-У), який був схвалений в першому читанні. Це наш супертерміновий і суперважливий пріоритет.

А ще - збереження режиму "Дія.Сіті" на 25 років, як це передбачає діючий закон.

Наступний пріоритет - спільно з Мінцифрою усунення існуючих багів у тлумаченні законодавства щодо "Дія.Сity", зокрема щодо неоднозначного тлумачення норм податковою службою. Наприклад, обладнання, що передається спеціалістам, які працюють за gig-контрактами, обкладається ЄСВ, податком на прибуток і військовим збором, оскільки податкова вважає це податковим благом. Ми вважаємо, що це неправильно, оскільки суперечить суті gig-контрактів, які є особливою формою залучення спеціалістів, що поєднує ознаки трудового та цивільно-правового договору. Як при цьому передачу обладнання спеціалісту можна вважати додатковим податковим благом?

Є питання по лікарняних та інші, які потребують системного вирішення. Наше важливе завдання - отримати роз'яснення ДПС або акт Міністерства фінансів України, або Кабінету міністрів, в якому б однозначно давалися відповіді на запитання, що турбують резидентів "Дія.Сity", і які дали б можливість бізнесу зосередитися на подальшому розвитку, а не на з’ясовуванні цих питань.


- Віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров анонсував створення платформи на кшталт upwork для залучення іноземних замовлень IT-компаніями з України. Ви як спілка також будете просувати це питання?

- Безумовно, глобалізація, інтеграція в європейські і глобальні ринки важлива. Ми будемо підтримувати Мінцифри щодо всіх проектів, які є в рамках нашої місії - зробити Україну юрисдикцією для зростання технологічного бізнесу глобально. При цьому ми маємо першочергово фокусуватися на питаннях, які зараз турбують наших членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ми попередили ринок про те, що фондові біржі ПФТС і УБ можуть втратити ліцензії - голова і члени НКЦПФР

Наші солдати воюють, щоби Київ, Дніпро та Львів не перетворилися на Бахмут та Авдіївку

ЄІБ розробляє програми енергоефективного відновлення житлового фонду та створення соціального житла

Юрій Бова: Наше найперше завдання - зберегти весь потенціал наявного бізнесу

Директор юридичного департаменту компанії "Санофі в Україні" – про доступ пацієнтів України до інноваційної терапії

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Кожен обмін полоненими дає нову інформацію і надію рідним - Уповноважений з питань зниклих безвісти

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА