12:48 09.02.2016

Глава Міненерговугілля вважає неможливою приватизацію шахт і пропонує інвесторам конкретні лави

2 хв читати
Глава Міненерговугілля вважає неможливою приватизацію шахт і пропонує інвесторам конкретні лави

Можливість приватизувати вугільні шахти наразі відсутня, необхідно залучати інвесторів до фінансування розробки перспективних лав, вважає міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Приватизація не відбувається, оскільки шахти обтяжені боргами, списати їх не идається можливим. Виділити окремі шахти і приватизувати також неможливо. Плюс інвестклімат, військові дії, ризики зі збутом свідчать про неможливість приватизації наразі", – сказав глава Міненерговугілля на засіданні профільного парламентського комітету в Києві у вівторок.

"Бачу можливість залучати інвесторів до фінансування конкретних лав", – описав він альтернативу.

В.. Демчшин пояснив, що в такому разі можна прописати чіткі правила, прорахувати економічний ефект для інвестора і для шахти, щоб збалансувати її фінансове становище через 6-12 місяців.

Міністр додав, що існує 9 таких перспективних лав і вже є інтерес інвесторів до таких проектів на "Селідовугіллі", "Львіввугіллі", двох південнодонбаських шахтах.

Загалом глава Міненерговугілля наголосив, що для збалансованості державної вугільної галузі їй необхідно збільшити видобуток рядового вугілля до 8,5 млн тонн на рік з 7 млн тонн у минулому році (за зольності 42% – це менше 5 млн тонн готової продукції).

"Це може бути останній рік, коли будемо отримувати дотацію", – зазначив В. Демчишин, назвавши умовою виділення вугільної галузі у цьому році з бюджету 2,5 млрд грн

Держбюджет-2016 передбачає виділення 655,6 млн грн на реструктуризацію вугільної галузі, 500 млн грн на погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями і 290 млн грн на гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах.

У минулому році з держбюджету на реструктуризацію галузі було виділено 205,7 млн грн (план – 281,9 млн грн), на гірничорятувальні заходи – 234,4 млн грн (238,4 млн грн), на погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями – 200 млн грн (200 млн грн) і на держпідтримку на часткове покриття витрат із собівартості готової вугільної продукції (переважно виплату зарплат – ІФ) – 1,212 млрд грн (1,212 млрд грн).

Крім того держбюджет-2015 містив видаткову статтю для добудови шахти №10 "Нововолинська", за якою за плану 200 млн грн було виділено 145,8 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА