19:50 31.03.2016

ВР прийняла за основу законопроект про захист прав споживачів фінансових послуг

2 хв читати

Верховна Рада України на засіданні в четвер прийняла за основу доопрацьований проект закону №2456-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг", зареєстрований 29 грудня 2015 року.

За ухвалення законопроекту в першому читанні проголосували 226 народних депутатів.

"Цей законопроект інтегрує європейські директиви, практики щодо споживчого кредитування та дасть змогу відновити, а найголовніше, структурувати споживче кредитування в Україні за європейськими принципами", - зазначив під час засідання заступник голови Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак.

За його словами, під час доопрацювання проекту закону було вилучено зміни до Цивільного кодексу, враховано можливість ведення електронного документообігу між кредитором та споживачем, вилучено норми щодо подання позовів в інтересах невизначених осіб, виключено неоднозначні норми, а також уточнено і погоджено термінологію.

Законопроект уповноважує Національну комісію, що здійснює держрегулювання ринку фінпоуслуг (Нацкомфінпослуг), здійснювати контроль над рекламою на ринку фінансових послуг (зокрема споживчого кредиту). Крім того, документ забороняє рекламу без набуття статусу фінансової установи або без отримання відповідного дозволу (ліцензії).

Також законопроект встановлює однакові вимоги до реклами послуг, розкриття інформації банками та небанківськими фінансовими установами й уповноважує регуляторів ринків визначати мінімальний обсяг інформації, яка має надаватися споживачу щодо кожного виду фінансової діяльності (якщо це не врегульовано законодавством).

Проект закону заповнює пропуски законів щодо захисту споживачів усіх фінансових послуг. Згідно з документом, пропонується зафіксувати повноваження державних органів щодо захисту споживачів фінансових послуг, встановити конкретні фінансові санкції та адміністративну відповідальність посадових осіб фінансових установ за порушення прав споживачів, запровадити однакові правила поведінки для банків і небанківських фінансових установ.

Р.Демчак наголосив, що цей законопроект йде в комплексі із законопроектом №2455 "Про споживче кредитування", ухваленим у першому читанні 9 грудня 2015 року і вже готовим до розгляду в другому читанні.

Законопроект №2455 про споживче кредитування передбачає нові норми, згідно з якими кредитодавець буде зобов'язаний оцінювати кредитоспроможність споживача, а споживач буде поінформований про ефективну (а не номінальну) процентну ставку, починаючи від реклами кредиту та закінчуючи укладенням договору. Так документ передбачає заборону реклами 0% кредитів і кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА