16:10 18.04.2016

Голландські картини, знайдені СБУ, повернуть Нідерландам після певних експертиз

2 хв читати
Голландські картини, знайдені СБУ, повернуть Нідерландам після певних експертиз

Голландські картини, викрадені в 2005 році і знайдені нещодавно Службою безпеки України, повернуть Нідерландам, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Що стосується передання, то звичайно, це має відбуватися у відповідності з установленими процедурами – спочатку експертиза, потім спільна з голландцями експертиза, а потім за відповідною процедурою картини передаватимуть. Дуже сподіваюся, що коли-небудь ми разом з голландцями зможемо побачити ці картини", - сказав П. Клімкін на зустрічі з представниками бізнесу, організованій Європейською бізнес асоціацією" в Києві в понеділок.

За його словами, решта картини перебувають, за деякою інформацією, на тимчасово окупованій частині Донбасу, "можливо, під контролем російських кримінальних угруповань".

Міністр наголосив, що дві картини були знайдені безпосередньо перед референдумом у Нідерландах, але було прийнято рішення не оголошувати про це. "Якщо б ця інформація пішла далі, то шанси знайти інші картини були б мінімальними. Тому було прийнято рішення – і я вважаю, що дуже відповідальне, працювати далі, без зайвого піару, лише б не нашкодити пошукам інших картин. Наскільки я знаю, багато політиків з Нідерландів позитивно оцінили це рішення, наскільки воно було відповідальним, а також те, що кілька місяців тривала ця дійсно складна операція", - розповів П. Клімкін.

Як повідомлялося, наприкінці 2015 року західні ЗМІ повідомляли про причетність екс-глави СБУ Валентина Наливайченка і лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока до вимоги викупу за викрадені з музею в Нідерландах картини. Зокрема, як писало інтернет-видання "Європейська правда" з посиланням на NOS, представник музею Західної Фрісландії Артур Бранд заявив, що колекція з 24 викрадених картин (були вкрадені у 2005 році) перебуває у батальйону ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна 50 млн євро. Як стверджує представник музею, батальйон має зв'язки "на найвищому політичному рівні". У музеї також стверджували, що до цієї історії можуть бути причетні О. Тягнибок і В. Наливайченко.

В. Наливайченко і О. Тягнибок спростували звинувачення голландської сторони.

14 квітня стало відомо, що співробітники СБУ спільно з правоохоронцями Нідерландів виявили кілька картин, викрадених у Голландії в 2005 році. За словами глави СБУ Василя Грицака, загалом були знайдені чотири картини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

Росіяни за добу здійснили шість ракетних та 77 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА