13:17 04.05.2016

Україна звинуватила ЄАЕС у рецидивному порушенні норм СОТ

2 хв читати
Україна звинуватила ЄАЕС у рецидивному порушенні норм СОТ

Україна звинуватила країни-члени Євразійського економічного союзу (ЄАЕС, Вірменія, Казахстан, Киргизстан та РФ) у систематичному порушенні норм і правил Світової організації торгівлі (СОТ) під час проведення антидемпінгових, антисубсидиційних та спеціальних захисних розслідувань, висунувши вимогу щодо припинення порочної практики.

Як повідомляється в прес-релізі Міністерства економічного розвитку і торгівлі в середу, питанням порушення норм СОТ під час проведення розслідувань країнами ЄАЕС українська делегація приділила найбільшу увагу на засіданні Комітету СОТ з антидемпінгової практики, що відбулося 25-28 квітня в Женеві.

"У своїй заяві Україна привернула увагу країн-членів СОТ до систематичного порушення ЄАЕС норм СОТ під час проведення антидемпінгових розслідувань, що призводить до запровадження юридично та економічно необґрунтованих обмежень доступу української продукції на ринки п'яти країн (додатково до вище перелічених ще й Білорусі, яка має статус спостерігача в СОТ). Українська делегація повідомила, що антидемпінгові розслідування щодо імпорту на територію ЄАЕС прутків, феросилікомарганцю та сталевих труб походженням з України проведені з порушенням низки положень ст. 2 (визначення демпінгу), 3 (визначення шкоди) і 5 (процедура порушення та проведення розслідування) угоди СОТ про застосування ст. VI ГАТТ 1994 та ГАТТ", - йдеться в повідомленні.

При цьому зазначено, що під час засідання українська делегація висунула Вірменії, Казахстану, Киргизстану та РФ вимогу скасувати рішення ЄАЕС про введення антидемпінгових заходів щодо прутків, припинити розслідування щодо феросилікомарганцю без запровадження обмежень та припинити перегляд антидемпінгових заходів щодо сталевих труб без подовження їх дії.

Під час засідання представники країн-членів ЄАЕС не надали пояснень на порушені Україною питання та зазначили, що нададуть відповіді письмово найближчим часом.

Під час засідання українська делегація також звернулася до Пакистану стосовно проведення антидемпінгового розслідування щодо холоднокатаного прокату, зокрема походженням з України. У заяві було наголошено на неправомірності застосування Пакистаном попередніх антидемпінгових заходів у зв'язку з відсутністю шкоди пакистанській промисловості, що суперечить положенням ст. 3 та 7 угоди про застосування статті VI ГАТТ 1994.

Крім того, у рамках Комітету СОТ із захисних заходів, низку питань було адресовано Індії стосовно проведення захисних розслідувань та їх невідповідності базовим положенням угод СОТ, зокрема щодо металургійної продукції. Україна закликала Індію скасувати запроваджені обмеження та відмовитися від практики застосування захисних заходів не на фактах, а на розрахунках прогнозних показників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА