17:10 26.07.2016

Кишинів ініціював процедуру екстрадиції з України банкіра, обвинуваченого у справі про крадіжку EUR1млрд

2 хв читати
Кишинів ініціював процедуру екстрадиції з України банкіра, обвинуваченого у справі про крадіжку EUR1млрд

Генеральна прокуратура Молдови ініціювала процедуру екстрадиції з України бізнесмена В'ячеслава Платона, якого звинувачують у крадіжці грошей з банківської системи Молдови, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі Генпрокуратури.

Напередодні В.Платона було оголошено прокуратурою Молдови в міжнародний розшук, а через кілька годин був затриманий в Києві співробітниками СБУ України.

У Молдові В.Платона звинувачують у причетності й координації крадіжки грошей з "Banca de economii" ("Ощадний банк Молдови"). Його звинувачують, зокрема, в отриманні та неповерненні кредитів на суму в 800 млн леїв (близько $20 млн).

Крім того, раніше, ЗМІ повідомляли про те, що В.Платон був одним з головних координаторів виведення з Росії в офшори через молдовські банки десятків мільярдів доларів. Два тижні тому колишній співробітник Національного Центру боротьби з корупцією Михайло Гофман розповів про відмивання понад $23 млрд російського походження через молдовські банки. У МВС Росії раніше говорили про виведення $10,9 млрд за "молдовської схемою" за минулий рік, інші джерела називали суму в $18-19 млрд.

За словами М.Гофмана, в 2012-2014 роках через банківську систему Молдови "відмивалися величезні гроші, зокрема з Росії".

"Молдова негласно стала офшором, куди приходили і йшли мільярди доларів. Бізнесмени Володимир Плахотнюк і В'ячеслав Платон є тими молдовськими громадянами, які отримали вигоду з цієї угоди, поряд з деякими впливовими особами з Росії, що входять до відомого "списку Магнітського", - заявив колишній співробітник НЦБК.

Одразу після перших заяв з викриттями М.Гофман поїхав до США, де розпочато окреме розслідування щодо крадіжки мільярда євро з банківської системи Молдови. Він обіцяв повернутися і дати свідчення прокурорам у справі про крадіжку грошей з банків, але вже понад два тижні залишається в США. Там він виступив з новими викриттями. Він заявив, зокрема, що протягом 2010-2013 років за допомогою молдовських схем з російських банків за кордон вивели не менше $18,5 млрд. Більшість угод проводилися через Moldinconbank, який належить В.Платону. Нацбанк Молдови вказував раніше, що на цей банк припадало 80% надходжень валюти в Молдову.

2015 року міністерство внутрішніх справ Росії опублікувало список банків, причетних до так званої "молдовської схеми" відмивання грошей. Загалом у списку - 19 російських банків. Згідно з цими даними, через ці банки з Росії вивели понад 700 млрд рублів, що за курсом тих років становить $49 млрд. У схемі фігурують і молдовські банки, контрольовані В.Платоном.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА