18:13 08.08.2016

Відмова Росії в екстрадиції до України екс-нардепа Шепелєва пов'язана з його співпрацею з ФСБ РФ

2 хв читати

Генеральна прокуратура Російської Федерації 18 липня 2016 р. повідомила Генеральну прокуратуру України про відмову у видачі українській стороні розшукуваного за скоєння низки особливо тяжких і тяжких злочинів колишнього народного депутата Верховної Ради V і VI скликань Олександра Шепелєва без зазначення причин такого рішення.

"Водночас, під час досудового розслідування отримані документи, які вказують на справжні мотиви зазначеної відмови в екстрадиції О. Шепелєва, а саме підтверджують те, що останній з 2014 року є гласним співробітником Федеральної служби безпеки Російської Федерації і виконує покладені на нього співробітниками зазначеної спецслужби завдання", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Генпрокуратури України в понеділок.

В інформації зазначається, що, незважаючи на безпідставну відмову Російської Федерації видати О. Шепелєва, Генеральна прокуратура України вживає вичерпних заходів щодо забезпечення невідворотності покарання за вчинені ним кримінальні злочини.

Також в українському відомстві повідомили, що "з метою конкретизації причин відмови управлінням міжнародно-правового співробітництва та європейської інтеграції Генеральної прокуратури України до Генпрокуратури Російської Федерації направлено відповідний запит, на який станом на 8 серпня 2016 року відповіді не отримано".

Крім того, в Генпрокуратурі зазначили, що 5 серпня 2016 р. до Печерського райсуду м. Києва Головною військовою прокуратурою направлено клопотання про надання дозволу на здійснення спеціального попереднього розслідування стосовно О. Шепелєва, у разі задоволення якого обвинувальний акт у найкоротші терміни буде передано до суду для розгляду за процедурою спеціального судового розгляду (процедура заочного засудження).

Раніше в понеділок екс-глава Державної пенітенціарної служби України (ДПТС) Сергій Старенький заявив про звільнення з російського СІЗО колишнього народного депутата Верховної Ради V і VI скликань) О. Шепелєва, розшукуваного за скоєння низки особливо тяжких злочинів.

"Шепелєв звільнений з російського СІЗО! Через бездіяльність ГПУ і Мін'юсту в його екстрадиції в Україну. А воно їм треба? Ще повернеться та розповість, хто дійсно організував його втечу з Київського СІЗО два роки тому..." – повідомив С. Старенький на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

О. Шепелєв, підозрюваний в організації умисного вбивства, привласненні та розтраті чужого майна та інших злочинах, вранці 6 липня 2014 р. втік з лікарні швидкої допомоги в Києві. Разом з ним зник і охоронець. У зв'язку з його втечею був звільнений начальник слідчого ізолятора Києва та начальник медичної частини. МВС оголосило О. Шепелєва в міжнародний розшук.

У березні 2015 року О. Шепелєва затримали російські правоохоронці. 21 березня російський суд виніс постанову про екстрадицію О. Шепелєва, проте проте вона так і не була виконана.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА