18:49 17.01.2017

Мінагропрод виступає за відстрочення введення мит на добрива з РФ до ухвалення закону про нульові мита для інших країн

2 хв читати
Мінагропрод виступає за відстрочення введення мит на добрива з РФ до ухвалення закону про нульові мита для інших країн

Набуття чинності антидемпінговими митами стосовно російського карбаміду, сумішей сечовини та нітрату амонію має бути відстрочено до ухвалення парламентом закону про нульові мита на азотні добрива з інших країн.

Згідно з листом-відповіддю Міністерства аграрної політики та продовольства на запит українських аграрних асоціацій, 27 грудня 2016 року зазначений законопроект було погоджено на урядовому комітеті та направлено на затвердження до центральних органів виконавчої влади.

"Мінагрополітики вважає за необхідне припинити дію антидемпінгових заходів щодо імпорту добрив із РФ до моменту розгляду та погодження Верховною Радою зазначеного законопроекту, щоб уникнути можливих негативних наслідків для АПК", - йдеться в листі за підписом заступника міністра агрополітики з питань євроінтеграції, члена міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі Ольги Трофімцевої.

Як повідомлялося, антидемпінгові мита на імпорт сечовини (карбаміду) і сумішей сечовини та нітрату амонію походженням із Російської Федерації в розмірі від 4,19% до 31,84% залежно від виробника буде введено з 28 лютого 2017 року терміном на п'ять років.

Для ВАТ "Куйбишевазот" (Тольятті) мито встановлено на рівні 4,19%, ВАТ "Новомосковська акціонерна компанія "Азот" (Тульська обл.) і ВАТ "Невиномиський Азот" (Ставропольський край) - 18,78%, інших російських підприємств - 31,84%.

Під час розслідування комісія зробила ствердний висновок про наявність протягом 2014 року демпінгового імпорту російських азотних добрив і завдання суттєвої шкоди національним товаровиробникам, що вплинуло на погіршення їхніх показників у 2012-2014 роках.

Ініціатором розслідування щодо імпорту карбаміду та суміші карбаміду з аміачною селітрою у водному або аміачному розчині (КАС) із РФ виступила компанія Ostchem із Group DF Дмитра Фірташа, чиї заводи є найбільшими азотними підприємствами в країні.

За даними Ostchem, після введення Україною загороджувальних мит на селітру на рівні 36,03% російські виробники почали активно завозити в Україну азотні мінеральні добрива, що замінюють селітру.

Україна у рамках проміжного перегляду антидемпінгових мит щодо аміачної селітри з Росії в 2014 році збільшила їх розмір утричі - з 11,91% до 36,03% і продовжила термін їх дії на п'ять років.

МКМТ також заявляла, що до набуття чинності антидемпінговими митами на імпорт добрив із РФ Верховна Рада, щоб уникнути можливих негативних наслідків для аграрного комплексу, має ухвалити спеціальний закон для диверсифікації імпорту добрив в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА