18:38 19.04.2017

Колишній глава МЕРТ Абромавичус очолив наглядову раду Української академії корпоративного управління за участю представників МВФ, ЄБРР і МФК

3 хв читати
Колишній глава МЕРТ Абромавичус очолив наглядову раду Української академії корпоративного управління за участю представників МВФ, ЄБРР і МФК

Екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус очолив наглядову раду створеної нещодавно Української академії корпоративного управління, куди також увійшли постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше, керівний директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж, глава представництва МФК в Україні Олена Волошина.

"Це буде некомерційний проект, підтримуваний міжнародними фінансовими організаціями. Завдання - навчати людей як з приватного, так і з державного сектора корпоративного управління", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" А.Абромавичус.

Згідно з даними в Держреєстрі, громадська організація "Українська академія корпоративного управління" була зареєстрована на початку березня цього року. Її засновниками виступили член Стратегічної групи радників по підтримці реформ в Україні та комітету з призначення керівників держкомпаній Андрій Бойцун, керівний партнер компанії з пошуку керівного персоналу Odgers Berndtson Роман Бондар і екс-глава цільової команди реформи управління держвласністю МЕРТ Адомас Аудіцкас, який очолив Академію як президент .

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" А.Бойцун, членами наглядової ради також стали головний виконавчий директор ІК Horizon Capital Олена Кошарна, директор Офісу із залучення і підтримки інвестицій Даніель Білак, директор інвестиційно-банківського підрозділу ІК "Драгон Капітал" Брайан Бест і перейшла недавно в ЄБРР екс-член НКЦПФР Оляна Гордієнко.

"Засновники та члени наглядової ради Академії - люди, які стояли біля витоків корпоративного управління в Україні", - пояснив принципи формування наглядової ради А.Абромавичус.

Він нагадав, що МФК під керівництвом О.Волошиної фінансувала проекти з розвитку корпоративного управління в Україні в 2003-2004 роках, А.Бойцун розробив концепцію реформи корпоративного управління "Нафтогазу" в 2014 році, а разом з О.Гордієнко і Ф.Маліжем - план дій з корпоративного управління цією компанією в 2015 році. Цей план став основою для створення першого незалежного наглядової ради в українській держкомпанії, додав екс-глава МЕРТ.

А.Бойцун наголосив, що А.Абромавичус і А.Аудіцкас запустили реформу корпоративного управління держпідприємств України і створили комітет з призначенням керівників держкомпаній в 2015 році, а Р.Бондар здійснював пошук кандидатів на посади керівників різних держкомпаній і членів наглядової ради "Нафтогазу ". Цей процес активно підтримував і фінансував Horizon Capital.

"Ідея створення Академії виникла, коли ми зіткнулися з проблемою пошуку членів наглядових рад, які могли б здійснити трансформацію великих держпідприємств. Ми вважаємо, що якісне корпоративне управління починається з верхівки. Сьогодні є реальна потреба в посиленні керівництва компаній практичним знанням корпоративного управління", - зазначив агентству "Інтерфакс-Україна" Ф.Маліж.

За словами А.Абромавичуса, діяльність Академії почнеться з проведення спеціалізованої конференції, попередньо запланованої на червень цього року. Після цього Академія почне навчання, залучаючи кращих викладачів в Європі в цій сфері.

А.Бойцун додав, що крім освітньої Академія також ставить перед собою завдання з розвитку networking (створення середовища і довіри) і policy в сфері корпоративного управління в Україні. "Останнє стосується і приватних, і державних підприємств, а не тільки останніх, як можна було б подумати", - підкреслив один із засновників.

Глава наглядової ради додав, що Академія планує також брати участь у розробці законодавчих і нормативних актів у цій сфері.

"Думаю, Академія буде також мати свою думку з приводу процедур призначень і самих призначень в держкомпаніях. Зараз ми бачимо, що цей процес загальмувався після перших призначень під час нашої каденції. За рік не відбулося жодного серйозного призначення, не створено жодного наглядової ради ", - сказав А.Абромавичус.

На його думку, створення наглядових рад у таких компаніях, як "Укрзалізниця", буде найрішучішим кроком у боротьбі з корупцією. "Тут не треба нарікати, що парламент не дозволяє, що необхідно змінити Фонд держмайна або ДФС, - треба просто створити нормальну незалежну наглядову раду", - підкреслив екс-глава Мінекономрозвитку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА