14:14 05.05.2017

Артефакти зі Стародавнього Єгипту, що зберігаються в Києво-Печерському заповіднику, потрібно відреставрувати та експонувати - Ніщук

2 хв читати
Артефакти зі Стародавнього Єгипту, що зберігаються в Києво-Печерському заповіднику, потрібно відреставрувати та експонувати - Ніщук

Давньоєгипетські артефакти, що зберігаються у фондах Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, мають експонуватися, вважає міністр культури України Євген Ніщук.

"За оцінками фахівців, вони (давньоєгипетські артефакти – ІФ) перебувають у гарному стані, і неправильно, коли вони лежать і про них знає десяток фахівців, а люди не знають і не бачать. Це трохи неправильно, на мою думку", - сказав міністр журналістам у п'ятницю після презентації колекції старожитностей Стародавнього Єгипту у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", журналістам показали з артефакти – мумію жінки, дві кришки саркофага і мумію нільського крокодила.

Згідно з прес-релізом, ці експонати потрапили до Києва в другій половині XIX ст. і, очевидно, перебували спочатку в приватних колекціях єпископа Порфирія (Успенського), а також Богдана та Варвари Ханенків.

Є. Ніщук зазначив, що ці експонати для постійної експозиції необхідно реставрувати: "Зараз треба реставрувати для гідного і постійного експонування... для цього потрібно знайти кошти".

"Більше того, коли вони будуть відреставровані, треба буде створити місце, в якому можна постійно і безпечно експонувати артефакти", - додав він.

За його словами, ці артефакти зберігалися у фонді Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і були "виявлені" в результаті звірення музейних фондів.

Під час презентації було зазначено, що єгипетські артефакти експонувалися в 40-70 і 70-90 роки минулого століття.

Як наголошується в прес-релізі, ці експонати використовувалися в атеїстичній пропаганді і експонувалися на численних виставках, зокрема "Печери і муміфікація" (1949-1977 рр.), "Історія лаврських печер" (1977-1990 рр..). А в 1991 році кришки саркофагів були представлені на виставці "Давньоєгипетські пам'ятники з музеїв СРСР".

Вчені визначили, що саркофаги належать до періоду нового царства Стародавнього Єгипту 1085-656 р. до н. е. На них нанесені традиційні зображення і написи, пов'язані з культом мертвих в Єгипті, що прославляють давньоєгипетських богів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА