16:26 18.12.2017

Під час спроби штурму Жовтневого палацу мітингувальники застосували невідомий газ

5 хв читати
Під час спроби штурму Жовтневого палацу мітингувальники застосували невідомий газ

Учасники акції "Марш за імпічмент" під час штурму Жовтневого палацу в неділю застосували газ невідомого походження із сильним впливом, який раніше не використовувався, і поліція встановлює тих, хто розпилював його, а також людей, які штурмували Жовтневий палац, заявляє заступник голови Нацполіціі Україна - начальник ГУ Нацполіціі в Києві Андрій Крищенко.

Як розповів А.Крищенко агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок, спочатку акція екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі тривала мирно.

"Ми задіяли поліцейських, виходячи з досвіду минулих акцій. Людей на мітинг приїхало стільки ж, як і в попередні рази. Ми їх нарахували десь 2,5-3 тис. Приблизно половина з них - це було привезені люди, ще частина – ті, хто просто гуляв Хрещатиком", - розповів він.

Начальник главку наголосив, що ситуація була спокійною доти, доки не прозвучали заклики йти до Жовтневого палацу.

"В один момент Саакашвілі закликав усіх прийти до Жовтневого палацу. Ці гасла лунали зі сцени, і зі сцени звучить, що їх там чекають, і хтось їм щось дасть в оренду. Природно, після цього були посилені наряди, оскільки це адміністративна будівля, і ми знали, що там заплановано кілька дитячих та інших заходів. Того дня там тривав джазовий концерт, на якому було багато жінок, дітей, тисяча цивільних людей, які слухали класику світового джазу", - пояснив А.Крищенко.

За його словами, окрім посилення нарядів, також поліцейські-переговорники зверталися до мітингувальників, щоб уникнути спроб силового захоплення.

Начальник главку розповів, що глава Нацполіціі Сергій Князєв пішов на другу частину концерту, і тим самим показав, що там безпечно і поліція повністю контролює ситуацію. "Це було вже о 19-ї годині. Тобто там було два концерти, один - денний, другий - вечірній. Концерт давали музиканти зі світовим ім'ям і можна собі уявити їхню реакцію, я спілкувався з організаторами і вони запитували, чи можна продовжувати в контексті безпеки глядачів і музикантів, і ми їм гарантували, що можна", - додав начальник главку.

Розповідаючи про безпосередню спробу захоплення будівлі учасниками акції, керівник поліції Києва повідомив: "Учасники акції намагалися зайти в будівлю, застосовувався сльозогінний газ, якийсь незвичайний".

У цьому контексті А.Крищенко продовжив: "Ми зараз встановлюватимемо людей, які застосовували цей газ. Це не простий газ з балончиків, - дуже багато хто отруївся, наших співробітників, військовослужбовців Нацгвардії. Первинна реакція на газ була дуже сильною. Були непритомність, інші прояви, чого не могло бути після звичайного сльозогінного газу, що використовує поліція та що продається в магазинах".

Він пояснив, що газ невідомого походження застосували мітингувальники, а поліція і Нацгвардія у відповідь застосували спецзасоби - стандартні газові балончики.

"Якби учасники акції не заспокоїлися, і намагалися прорватися, я б віддав наказ на застосування більш серйозних спеціальних засобів, тому що, ще раз наголошу, у поліції є арсенал, законні засоби та можливості їх застосовувати. Водночас я вважаю, що це була провокація з метою викликати кровопролиття. І не будуть глава поліції Києва, начальник Шевченківського району поліції проливати кров українців заради якихось політичних амбіцій окремо взятої людини і деяких депутатів", - наголосив глава поліції Києва.

А.Крищенко акцентував, що поліція не знає, який саме газ був застосований. "Раніше такого не було, принаймні, на моїй пам'яті. Ми вилучили кілька балончиків, і будемо встановлювати, що це за газ, і хто його розпилював", - сказав він.

Стосовно постраждалих, то, за словами начальника главку, 28 поліцейських звернулися за медичною допомогою. "Переважно йдеться про наслідки від застосування цього газу. Одного поліцейського госпіталізовано до офтальмологічного відділення. У нього ще й удари по обличчю. Також госпіталізовано 15 військовослужбовців Національної гвардії. На місці допомогу надавали великій кількості людей. Госпіталізовано було тих, у якого були важкі наслідки, і вони не минулися одразу. Загалом близько 60 співробітникам поліції на місці було надано медичну допомогу. Тобто, велика частина постраждалих від невідомого газу, вони були їм отруєні. Ще раз повторюю, це не простий балончик, це спеціально приготований з невідомої речовини", - наголосив А.Крищенко.

При цьому, як зазначив начальник главку, до медиків звернулися лише дві людини з учасників акції, і вони відмовилися від госпіталізації.

За його словами, у зв'язку з цими подіями розслідують три кримінальних провадження, за ст. 341 (замах на захоплення державних або громадських будівель чи споруд (карається позбавленням волі до 5 років), ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу (позбавлення волі до 12 років) і ст. 343 (перешкоджання діяльності правоохоронців) КК України .

Відповідаючи на запитання, чи будуть затримання в рамках розслідування цих проваджень, А.Крищенко сказав: "Нам треба проаналізувати усі відео, дії кожного з тих, хто там був, хто здійснював заклики до захоплення ми будемо їх встановлювати, викликати, і вони даватимуть свідчення. І тих, хто закликав на штурм, і тих, хто здійснював штурм і діяв проти правоохоронців".

"Тобто ми будемо розслідувати всі моменти, від призову до самого штурму", - сказав він.

"Судячи з того, що я вчора спостерігав, мирний протест вже нікого не влаштовує. Триває відкрите загострення, образа поліцейських. І ці образи вже переходять рамки нормальної дискусії. Це неврівноваженість, спроба розгойдати, дестабілізувати ситуацію, викликати поліцію на якісь активні відповідні дії, а потім звинуватити. Ми ж чуємо, що той самий Саакашвілі каже, що нікого не закликав до захоплення, вони просто туди йшли, оскільки їм пообіцяли здати кімнату. Я не розумію, як можна говорити на біле - чорне, на чорне - біле, мабуть це така манера політика. Поліція ніяких провокацій не скоювала. Коли пролунав заклик захоплювати і розміщуватися в Жовтневому палаці, поліція просто зреагувала і посилила охорону. А коли почався штурм, ми ще підтягли сили і відтіснили мітингувальників", - заявив начальник поліції столиці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА