15:23 30.01.2018

Антимайданівця "Топаза" засуджено до 8 років позбавлення волі

4 хв читати
Антимайданівця "Топаза" засуджено до 8 років позбавлення волі

Київський районний суд Харкова в середу виніс обвинувальний вирок стосовно антимайданівця Гната Кромського, відомого на прізвисько "Топаз".

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, суд визнав І.Кромського винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.1 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст .289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України

"Призначити йому покарання: за ч.1 ст.110 КК України у вигляді трьох років позбавлення волі, за ч.1 ст.294 КК України у вигляді 6 років позбавлення волі, за ч.2 ст.289 КК України у вигляді 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна. На підставі ч.1 ст.70 КК України покарання за сукупністю злочинів визначити шляхом часткового складання призначених покарань і остаточно призначити Кромському Гнату Володимировичу покарання у вигляді 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на правах власності майна", - йдеться у вироку колегії, оголошеному головуючим Віктором Попрасом.

Суд також вказав, що частина попереднього ув'язнення (з 28 березня до 29 березня 2014 р., з 26 квітня до 12 вересня 2014 року, з 17 грудня 2014 р до 20 червня 2017 р.) має бути зарахована в строк відбування покарання з розрахунку день за два. Після 20 червня 2017 р. попереднє ув'язнення зараховується в строк відбування покарання з розрахунку один до одного. Таким чином, відповідно до вироку І.Кромському треба провести у в'язниці ще близько двох років.

І.Кромськой заявив, що подаватиме апеляцію на вирок.

"Чи були досліджені багато моментів, дуже важливі для розслідування цього кримінального провадження, також не були здійснені дії, які мали характер особливо важливих в цій справі ... А оскільки вони не були проведені, це досудове розслідування і судовий розгляд були проведені необ'єктивно і упереджено. Тому буде подана апеляція", - сказав І.Кромськой журналістам після оголошення вироку.

У свою чергу секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик сказала, що рішення подавати апеляцію буде прийнято після ретельного вивчення тексту вироку.

"Оскільки обвинувачений вже мав проблеми з законом, овинувачується одразу в кількох досить тяжких злочинах, ми вважаємо, що 15 років - був би справедливий і об'єктивний вирок. Але судді вирішили трохи інакше ...Прокуратура отримає вирок суду, вивчить його і за наявності законних підстав подаватиме апеляцію", - сказала В.Дубовик журналістам.

Як повідомлялося, харків'янин І.Кромськой був учасником охорони антиМайдану в Маріїнському парку в Києві. Став відомий за позивним "Топаз" після появи в мережі інтернет-відео, знятого в таборі "антиМайдан". Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів кричить про допомогу до супроводжуючого його І.Кромського: "Топаз, дай команду!".

І.Кромського було затримано 28 березня 2014 р. у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня.

29 березня 2014 року Ленінський райсуд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 7 квітня 2014 р І.Кромськой втік з-під домашнього арешту.

25 квітня співробітники Служби безпеки України затримали І.Кромського під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews.

26 квітня 2014 року Київський райсуд Харкова ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави до 28 травня. Пізніше терміни утримання під вартою неодноразово продовжувалися.

9 вересня 2014 року в Київському райсуді Харкова відбулося попереднє слухання у справі щодо І.Кромського, якого обвинувачують за ч.1,2 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) та ч .2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України. Суд відмовився пом'якшувати запобіжний захід обвинуваченому і продовжив арешт ще на 60 днів. 12 вересня 2014 року Київський райсуд Харкова змінив І.Кромському запобіжний захід на особисте зобов'язання і повернув обвинувальний акт у прокуратуру.

3 жовтня 2014 р обвинувальний акт щодо І.Кромського було повторно направлено до Київського райсуду Харкова. 18 грудня 2014 р. Київський райсуд Харкова за клопотанням прокуратури змінив запобіжний захід щодо І.Кромського на утримання під вартою без можливості внесення застави.

Під час дебатів 25 січня 2018 р. прокуратура вимагала визнати І.Кромського винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч.1 ст.110 КК), участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 28 ч.1, 2 ст.294 КК) і незаконне заволодіння автомобілем Mazda-6 (ч.2 ст. 28 ч.2 ст.289 КК) і призначити йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними слідства, І.Кромськой був організатором захоплення приміщення Харківської обласної державної адміністрації 1 березня 2014 р., учасником побиття євромайданівців, яких після захоплення обладміністрації змусили пройти через т.зв. коридор ганьби, а також організатором масових заворушень зі стріляниною 14 березня 2014 р. на вул. Римарській, під час яких загинуло двоє людей.

Обвинувачений і захист просили винести виправдувальний вирок, стверджуючи, що за ч.1 ст.110 КК відсутній склад злочину, а за іншими статтям обвинувачення недоведені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

Україна вже отримала партію ракет для ЗРК Patriot - Міноборони Іспанії

МЗС Франції спростувало інформацію про те, що в Україну було відправлено французькі війська

Польща продовжить абонплату за надані термінали Starlink - віцепрем'єр Федоров

Парламент Естонії запропонував Естонській православній церкві порвати з Московським патріархатом

Пожежа на "Хімрезерві" не призвела до погіршення якості повітря - голова Кіровоградської ОВА

Зеленський: Президент Литви підтвердив свою участь у Саміті миру у Швейцарії та висловив готовність активно сприяти участі інших країн

Суд засудив ухилянта до трьох років позбавлення волі - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА